Hirdetés
. Hirdetés

A JPMorgan által létrehozott MI-eszköz ezért elemzi a Fed beszédeket

|

Ez lehetőséget ad az elemzőknek, hogy észleljék a politikai váltásokat, amelyek a bank számára a kereskedési jelzésekkel kapcsolatban előnyt jelenthetnek.

Hirdetés

A befektetési banki óriás JPMorgan a hírek szerint bemutatott egy mesterséges intelligencia (MI, AI) eszközt, amely a Federal Reserve nyilatkozatait és beszédeit elemzi a potenciális kereskedési jelek felderítése érdekében. A Bloomberg április 27-én jelentette, hogy a Wall Streeti befektetési bank egy ChatGPT-alapú nyelvi modellt használ, hogy a az Egyesült Államok központi bankárainak kommentárjait megeméssze.

Ezeket a Fed-politikai jelzéseket a könnyűtől a korlátozóig terjedő skálán értékelik, hogy a bank által Hawk-Dove Score-nak nevezett értékelést kapják. A "hawkish" egy monetáris politikai kifejezés, amely a kamatlábak emelésére utal az infláció kordában tartása érdekében. Ennek ellentéte a "dovish", amely az expanzív monetáris politikát és az alacsonyabb kamatlábakat támogatja.

A mesterséges intelligencia eszköz lehetőséget ad az elemzőknek, hogy észleljék a politikai váltásokat, amelyek a bank számára a kereskedési jelzésekkel kapcsolatban előnyt jelenthetnek. "Az előzetes alkalmazások biztatóak" - mondta Joseph Lupton, a JPMorgan közgazdásza.

Hirdetés

Az eszköz a jegybanki szigorítás változásainak előrejelzésére használható. A sarkos politikai nyilatkozatok például az egyéves államkötvények hozamának emelkedését eredményezhetik. A JPMorgan modellje szerint, amely 25 évre visszamenőleg képes elemezni a nyilatkozatokat, a Fed hangulata ingadozott az utóbbi időben, de továbbra is túlnyomórészt sólyomhangulatú (hawkish).

A Federal Reserve a Bloomberg szerint a jövő héten várhatóan további 25 bázisponttal, 5,25 százalékra emeli irányadó kamatlábát. A Hawk-Dove Score 10 pontos emelkedése tíz százalékos esélyt jelent arra, hogy a következő kamatdöntő ülésen kamatemelésre kerül sor, és fordítva.

A JPMorgan lelkesedik az AI-alkalmazásokért a saját hasznára, de nem annyira, hogy az alkalmazottai használhassák azokat. Februárban a cég a beszámolók szerint korlátozta a munkatársait a ChatGPT használatában. Nem konkrét incidens ösztönözte a döntést, hogy blokkolják az alkalmazottak hozzáférését az MI chatbothoz, hanem az óvatosság. Más cégek is tettek hasonló lépéseket. A JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon e hónap elején a részvényeseknek írt éves levelében elárulta, hogy a banknak több mint 300 MI-felhasználási esete van termelésben - számolt be a Cointelegraph.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.