Hirdetés
. Hirdetés

A levegő- és víztisztítás fenntartható megoldásait vizsgálják magyar kutatók

|

A pályázat lehetőséget biztosít arra, hogy alap- vagy mesterképzésen tanuló hallgatókat és doktoranduszokat is bevonjanak a kutatómunkába.

Hirdetés

A levegőben és vízben található hagyományos biológiai eljárásokkal nem kezelhető szennyező anyagok ártalmatlanításának lehetőségeit vizsgálják Gyulavári Tamás vezetésével a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - jelentette be a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

Napjaink nagy kihívásai közé tartozik a víz- és levegőtisztítás, ami az úgynevezett heterogén fotokatalízissel megvalósítható. Ezek vizsgálatára nyert hároméves Bolyai János kutatási ösztöndíjat Gyulavári Tamás, az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének tudományos munkatársa.

A szakember kollégáival perovszkit-típusú - kalcium-titán-oxid alapú - fotokatalizátorokkal vizsgálja a víztisztítás lehetőségét. A módszer lényege, hogy egy megvilágított félvezető felületén történik a szennyező anyagok lebontása gyökös folyamatokon keresztül. Ezáltal a vízben előforduló olyan nehezen lebontható anyagok - gyógyszerhatóanyagok, növényvédő szerek - is eloxidálhatóak, melyek ártalmatlanítása hagyományos biológiai eljárásokkal nem lenne lehetséges. Kellő idő biztosításával ártalmatlan végtermékek keletkeznek, illetve redukciós folyamatok eredményeként akár hidrogén is előállítható. A pályázat lehetőséget biztosít arra, hogy alap- vagy mesterképzésen tanuló hallgatókat és doktoranduszokat is bevonjanak a kutatómunkába.

Hirdetés

A vizsgálatok célja olyan anyagok megtalálása, melyekkel e folyamatok kellő hatékonysággal megvalósíthatók. A SZTE kutatói a perovszkit-típusú anyagok hatékonyságát nemesfém-leválasztással és alakirányítással fogják növelni, felhasználva azokat a vizek szennyezőanyagainak lebontásához, fertőtlenítéséhez, a levegő szén-dioxidjának átalakításához és hidrogén fejlesztéséhez. Olyan gyakorlati tényezőket is vizsgálnak, mint az előállított anyagok stabilitása, újrahasználhatósága és felületen való rögzítése.

Olyan katalizátorokat fejlesztenének, melyek képesek lehetnek kielégítő hatékonysággal hasznosítani a mesterséges fényt és a napfényt is, ezáltal lehetővé téve használatukat bel- és kültéren, öntisztuló és levegőtisztító hatású felületek kialakításához, fertőtlenítéshez, illetve hagyományos víztisztítási eljárások kiegészítéseként egyaránt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.