Hirdetés
. Hirdetés

A mesterséges intelligencia technológiák segítik Oroszországot

|

Az új digitális megoldások és mechanizmusok nagyjából egymilliárd rubellel növelték a GDP-t.

Hirdetés

Az orosz gazdaság tavaly megelőzte európai társait a növekedés tekintetében, 4 százalékkal bővült - jelentette ki pénteken Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a legfrissebb számításokra hivatkozva. Szerinte az átlagon felüli növekedés fő mozgatórugója a digitális technológiák gyors bevezetése volt a gazdasági ágazatok széles körében.

"A gazdasági hatás [a mesterséges intelligencia technológiák bevezetéséből] mintegy egybillió rubel (11 milliárd dollár), az évtized végére pedig meghaladja a tízbilliót" - mondta Misusztyin a Digital Almaty 2024 fórum plenáris ülésén Kazahsztánban, hozzátéve, hogy ez végül mintegy 6%-kal növeli majd az ország bruttó hazai termékét (GDP).

A miniszterelnök szerint az elmúlt két évben átlagosan másfélszeresére nőtt a mesterséges intelligenciát alkalmazó technológiák alkalmazási köre a gazdasági és közigazgatási ágazatokban, és arra számít, hogy ez a tendencia folytatódik.

Hirdetés

"Ami a digitális megoldásokat illeti, továbbra is dolgozunk azok megvalósításán minden területen, beleértve a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat is... Digitális szállítási csatornákat fejlesztünk és információs platformokat használunk. És egyre több ilyen projekt van. Figyelembe vesszük a globális trendeket - ezek segítenek nekünk abban, hogy reagáljunk a nagyon nehéz belső és külső kihívásokra" - jelentette ki Misusztyin.

Megjegyezte, hogy Oroszország jelenleg a digitális technológiák terén "komoly kompetenciákkal rendelkező" három ország között van, és hozzátette, hogy nyitott arra, hogy megossza tapasztalatait és fejlesztéseit ezen a területen külföldi partnerekkel.

"Most a további fejlődésre összpontosítunk - a technológiai szuverenitásban nagy projektek, úgynevezett megaprojektek elindítására, valamint a mérnöki csapatok képzésének javítására és az új digitális technológiák bevezetésére" - magyarázta Misusztyin.

A miniszterelnök szerint a digitális megaprojektek segítenek majd a termelés növelésében számos kiemelt területen, a szerszámgépgyártástól és a repülőgépgyártástól kezdve a gyógyszeriparon át a rádióelektronikai iparig.

Emellett megjegyezte, hogy Oroszország világszínvonalú kampuszok hálózatát építi ki az informatikai szakemberek képzése céljából, amelyek nyitva állnak majd mind az oroszországi, mind a posztszovjet nemzetekből álló EEU-blokkon (Eurázsiai Gazdasági Unió, Eurasian Economic Union) belüli partnerei előtt. Jelenleg 17 ilyen kampusz működik, és a tervek szerint 2030-ig további nyolc nyitva lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.