Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft adatközpontja tavaly 84 millió liter ivóvizet szívott fel Hollandiában

|

A redmondiak észak-hollandiai óriási adatközpont-komplexuma 84 millió liter (84 ezer köbméter) vizet fogyasztott 2021-ben, abban az évben, amikor a hőség súlyos vízhiányt okozott az országban.

Hirdetés

A Microsoft és Hollands-Kroon önkormányzata korábban azt állította, hogy a Middenmeer létesítménynek csak 12-20 millió liter vízre lenne szüksége évente, de a Noordhollands Dagblad helyi hírportál titkos adatokat fedezett fel, amelyekből kiderült, hogy a Microsoft több adatközpontot működtető telephelye 84 millió litert használt fel. A Google is nagy adatközpontokat üzemeltet ugyanezen a területen, ugyanezt a hűtési technológiát használva.

A számok arra utalnak, hogy az idei fogyasztás jelentősen magasabb lesz, egy olyan időszakban, amikor Hollandiában hivatalosan is aszályt jelentettek. A Microsoft Middenmeerben folytatott tevékenysége régóta nem tetszik a helyi gazdáknak, akik ellenállást szerveztek a túlzott vízfogyasztás miatt- A holland-krooni önkormányzat azonban 2021 elején létesítési engedélyt adott a Microsoft új adatközpontjainak a már meglévő üzem mellett. Csakhogy ezt a döntést a Noord-Holland tartomány megpróbálta felülbírálni, miközben Hollands-Kroon önkormányzata pedig támogatta a Microsoft javaslatát.

Hirdetés

Az adatközpontok, a Google. tulajdonában lévő kiterjedt létesítményekkel együtt a Wieringermeerben, a vízbetörésektől egy gátakkal védett alacsonyan fekvő földterületen helyezkednek el, és ezért egy másik ellenérv szerint jelenlétük új gátak építését követeli meg.

A brutális vízfogyasztási adatok nem sokkal azután kerültek nyilvánosságra, hogy az új holland-kroni tanács nyilvánvalóan szemléletváltást jelzett. Júniusban a tanács az adatközpontok építésének szüneteltetésére szólított fel a térségben. Hollandia egész területén jelenleg kilenc hónapos tilalom van érvényben a hiperszintű adatközpontok építésére, és Hollands-Kroon egyike annak a két területnek, ahol az új óriáslétesítmények építése folytatódhat.

Egy másik óriási ajánlat, a Facebook Zeewolde-ban történő építési pályázata szintén a tilalom hatálya alá tartozott, és ezt a helyi tiltakozások után törölték is.

Az adatközpontok válnak az energiaválság áldozatává?

Mint szinte minden nagy adatközpont, a Microsoft létesítményei is általában külső levegőt használnak hűtésre, de ha a hőmérséklet túl magas a léghűtéshez, akkor vizet használnak. A Noordholland Dagblad beszámolója szerint a Microsoft és az önkormányzat alacsony becsléseket adott ki a várható vízfelhasználásra vonatkozóan, mondván, hogy az éves fogyasztás 12 és 20 millió liter között lesz. Az önkormányzat kiigazította a közzétett vízfogyasztási adatait, amelyekből kiderül, hogy a Microsoft 75 millió litert használt fel adatközpontjainak hűtésére, és 9 millió litert "egyéb dolgokra".

A kormányzat oldaláról az is kiderül, hogy a Wieringermeerben található 28 adatközpont, köztük a Microsoft és a Google adatközpontjai összesen 550 millió liter ivóvizet használtak, ami a teljes, 112 milliárd liternyi ivóvízkészlet 0,5 százaléka.

A fogyasztás 2021 folyamán nőtt, mivel új adatközpontok épültek a helyszínen. Feltételezhető, hogy a 2022-es adatok ennél is jelentősen magasabbak lesznek, egyrészt azért, mert az új létesítmények egész évben üzemelni fognak, másrészt, mert az időjárás jelentősen melegebb lett, így a vízhűtés sokkal gyakrabban lép működésbe az adatközpontokban.

A Microsoft azt állítja, hogy csak akkor használ vizet, ha a külső hőmérséklet meghaladja a 25 °C-ot, és ezt a határt az időjárási adatok szerint 2021-ben mindössze hat napon lépték túl. Ezeket a hőmérsékleteket idén sokkal gyakrabban fogják túllépni, hiszen Middenmeer időjárási grafikonja szerint az elmúlt két hétben hat napon 26°C-os vagy annál magasabb hőmérsékletet mértek.

A Microsoft azt javasolta, hogy a jövőben összegyűjti az esővizet a Middenmeerben lévő telephelyein, ami alapján a vállalat szerint "nettó szolgáltatóvá válhat a felhasználó helyett". Ez az ötlet azonban nem fogja befolyásolni a jelenlegi helyzetet, mert a hírek szerint ez az elképzelés még mindig csak javaslat, és nincs dátum arra, hogy mikor kezdődhet meg az esetleges próbaidőszak. A Microsoft ígérete szerint 2030-ra vízpozitív lesz, és ezt a vállalást a Google is magáévá tette - számolt be a DCD.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.