Hirdetés
. Hirdetés

A mikrohálózatok jelenthetik az energiarendszerek jövőjét

|

Úton a klímasemlegesség felé?

Hirdetés

A Varsói Műszaki Egyetem (WUT) két hallgatója kizárólag megújuló energiaforrásokkal működő mikrohálózatot fejlesztett ki. Egy ilyen megoldás energia-önellátást biztosíthatna épületek, sőt városok számára is - írja az egyetem közleményében.

A WUT csapata - amelynek tagjai Teodor Sawicki és Katarzyna Polczynska - először egy termelési park modelljét építette meg, majd megpróbálta átméretezni azt Varsó számára. A diákok kiszámolták, hogy a főváros átlagosan 147 ezer MWh-t használ havonta. Ahhoz, hogy a varsói mikrohálózat független legyen Lengyelország többi részétől, körülbelül 500 MW teljesítményű szélerőművekkel és kb. 500 MW teljesítményű fotovoltaikus berendezésekkel kellene felszerelni.

"Ezt egy általunk kifejlesztett szimuláció alapján számoltuk ki - a szélerőművek és a PV-erőművek, történelmi időjárási adatok, például a szélsebesség és a napsütéses órák felhasználásával" - mondta Sawicki.

Hirdetés

A klímasemlegesség felé

Az egyetemi teszt után Sawicki és Polczynska tovább akarják fejleszteni projektjüket. Hangsúlyozzák, hogy ez most koncepciómunka, de meggyőződésük, hogy kézzelfogható eredményeket hozhat.

"Az ilyen modelleknek köszönhetően dekarbonizálhatjuk energiarendszerünk kis részeit, kezdve az egyetemi kampuszokkal és kisebb épületcsoportokkal, egészen a városrészekig és egész agglomerációkig" - mondta Sawicki.

"Ez a legjobb módja annak, hogy teljesítsük Lengyelország 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját."

Egyre többen ismerik fel a világ előtt álló kihívásokat. Különösen, amikor a természeti erőforrások pusztulásáról és kimerüléséről van szó.

Városi mikrohálózatok

Szükség van tehát egy ilyen rendszer megvalósítására Varsóban? "Ez a projekt kb. 2,5 ezer hektárnyi szélerőműpark építését igényelné egy Varsó területénél hússzor kisebb területen" - sorolta Sawicki. "Már csak az ilyen erők biztosítása is kihívást jelent, hiszen ez kb. 5 ezer futballpálya nagyságú terület. Ráadásul olyan energiatárolókra van szükségünk, amelyek szabályozzák az igényeket, és a főváros számára szükséges megújuló energiaforrások termelőereje meghaladja a meglévő teljesítményt, így sok évnyi munka áll még előttünk."

Városi körülmények között az is kihívást jelent majd, hogy megfelelő területet találjanak a létesítmény megépítéséhez. Itt a jövő technológiái segíthetnek: az épületekre telepített szélturbinák, a fogyasztók igényeinek automatikus csökkentése, vagy a termelés és a fogyasztás jobb előrejelzése.

A mikrohálózatok hatása

A független kisfeszültségű elosztóhálózatok, azaz a mikrohálózatok fejlesztése válasz a megújuló energiaforrások (RES) további fejlődésével kapcsolatos kihívásokra, amelyeket egyre nagyobb számban kezdenek telepíteni a végfelhasználóknál. Ez megoldhatja az átviteli hálózatok korszerűsítésének hiányából és az ebből adódó túlterhelésből adódó problémát.

"A mikrohálózatoknak köszönhetően több szétszórt RES-forrást lehet fejleszteni, és az energiát ott fogják felhasználni, ahol megtermelik" - magyarázta Polczynska. "Ez rugalmasabbá teszi a villamosenergia-termelés folyamatát, nem kell majd Lengyelország egész területén elosztani."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.