Hirdetés
. Hirdetés

A Prolan vasúti elektronikus biztosítóberendezést fejlesztett a műszaki egyetemmel

|

Szakterület-specifikus nyelvet is kifejlesztettek.

Hirdetés

A Prolan Irányítástechnikai Zrt. konzorciumban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel elosztott logikájú vasúti elektronikus biztosítóberendezést fejlesztett, és elkészítette prototípusát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,462 milliárd forint támogatásával.

A projektzáró közleményben kiemelték, a fejlesztés célja egy 100 százalékban magyar fejlesztésű és gyártású elektronikus vasúti biztosítóberendezés kifejlesztése volt. a PRORIS-E elnevezésű biztosítóberendezés megvalósítása során olyan iparági új megoldásokat kutattak fel, amelyekkel a berendezések modell alapú metodológiával tervezhetők.

Hirdetés

A topológiai biztonsági függéseket megvalósító alrendszer számára szakterület-specifikus nyelvet (Prolan Interlocking Language - PIL) fejlesztettek ki, amelyben a biztosítóberendezési szakértő mérnökök a hazai szabályozásoknak és igényeknek megfelelő logikákat tudnak leírni - ismertették a közleményben.

A fejlesztésben a BME oktatói és a Prolan Zrt. mérnökei vettek részt, a projekt 54 hónap alatt valósult meg, amelyen megközelítően 80-an dolgoztak. A fejlesztést nehezítette a Covid-járvány, az alkatrészek beszerzésének nehézsége - írják a közleményben.

Nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint a Prolan Irányítástechnikai Zrt. 2022-ben 4,1 milliárd forint értékesítési nettó árbevételt ért el a megelőző évi 4,5 milliárd forinttal szemben. A társaság adózott eredménye tavaly 101 millió forint volt a 2021. évi 561 millió forint után.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.