Hirdetés
. Hirdetés

A világ legnagyobb hatótávolságú mesterlövészpuskáját vetették be Ukrajnában

|

Kijev közelében vetették be a fegyvert, amely több mint 2 kilométeres távolságból képes a célpontot eltalálni.

Hirdetés

A "szuper nagy hatótávolságú" Sumrak mesterlövészpuskát először használták orosz katonák Ukrajnában - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség egy biztonsági forrásra hivatkozva.

A speciális egységekhez tartozó mesterlövészek már korábban is bevetették a fegyvert Kijev közelében, valamint a kelet-ukrajnai Harkov térségében, de "ritkán", mert nem mindig sikerült megfelelő terepet találni - mondta a forrás. Hivatalos megerősítés nem érkezett az információról - tette hozzá a hírügynökség.

Hirdetés

Az orosz Lobaev Arms cég által 2012-ben tervezett, egylövetű tolózáras fegyver, az SVLK-14S Sumrak a gyártó szerint akár 2700 méteres távolságból is hatékonyan képes célpontokat eltalálni.

2020-ban a brit Daily Mirror újság a 10 kilogramm tömegű Sumrakot "a világ leghalálosabb mesterlövészpuskájaként" jellemezte, megjegyezve, hogy közel kétszer akkora hatótávolsággal rendelkezik, mint az L115A3, a brit hadsereg mesterlövészpuskája.

Jurij Szinicskin, a gyártást végző cég főmérnöke a lapnak elmondta: "Ez a fegyver darabról darabra készül, akárcsak egy Ferrari vagy Porsche, olyan emberek számára, akik értékelik a nagy pontosságú fegyvereket, valamint a hivatásos mesterlövészek számára".

Egy 408 hüvelykes Cheyenne Tactical lövedéket lő ki a csőből 900 méter/másodperc sebességgel, ami majdnem háromszorosa a hangsebességnek.

Sinichkin szerint semmilyen golyóálló mellény nem véd ellene.

2017-ben a Sumrakból kilőtt golyó 4210 métert tett meg, mielőtt eltalált egy célpontot egy oroszországi lőtéren, ami állítólag világrekordot jelentett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.