Hirdetés
. Hirdetés

A világ legnagyobb szélturbinagyártójának minden lapátja teljesen újrahasznosítható lesz

|

Az üveg- és szénszálas szerkezetekben a kötőanyag epoxigyanta. Ezeket az anyagokat általában nem lehet szétválasztani, ha egyszer már összekapcsolódtak.

Hirdetés

Egyetlen energiaforrás sem teljesen tiszta. Az akkumulátorok ritkaföldfém ásványok bányászatát igénylik, és a hulladéklerakókban halmozódnak fel, a biomassza-erőművek mezőgazdasági termékeket kívánnak és így tovább.

A világ legnagyobb turbinagyártója azonban gondoskodik arról, hogy legalább a szélenergia a lehető legkevesebb mellékterméket termeljen, és a 100 százalékban újrahasznosítható szélturbinalapátok létrehozását szorgalmazza.

A globális szélturbina-piacon 18 százalékos részesedést tudhat magáénak a dán Vestas cég, amely az első olyan vállalat az iparágban, amely elkötelezte magát a teljesen újrahasznosítható lapátok gyártása mellett.

Az óriási szélturbinák lapátjai üveg- és szénszálas szerkezetek, amelyekben a kötőanyag epoxigyanta. Ezeket az anyagokat általában nem lehet szétválasztani, ha egyszer már összekapcsolódtak, ami azt jelenti, hogy a hulladéklerakóba kerülnek, amikor már túlságosan megkoptak ahhoz, hogy biztonságosan működjenek.

A Vestas annak tudatában, hogy a globális szélenergiapiac évente körülbelül 3 százalékkal növekszik, látja a kialakulóban lévő problémát, és igyekszik megelőzni azt. A cég azt tervezi, hogy a következő 20 évben megoldja az újrahasznosíthatóság problémáját, amíg 2040-re hulladékmentes üzemmódot nem ér el.

Hirdetés

A Reuters beszámolója szerint a Vestas egy új kémiai technológiát mutatott be, amely az epoxigyantát leválasztja az üveg- és szénszálakról, és az epoxi is alkotóelemeire válhat. A vállalat szerint az összetevők mindegyike ismét felhasználható lesz új turbinalapátok készítéséhez.

Általában egy szélturbina körülbelül 20-25 évig bírja, amikor elrendelhetik a leszerelését, vagy új alkatrészekkel szerelik fel. A leszerelés során keletkező hulladék 75 százaléka jellemzően a lapátokból származik. A Vestas azt szeretné elérni, hogy néhány éven belül a lapátok anyagának felét már lehessen újrahasznosítani. Ebben döntő szerepe lehet, hogy beruházzanak olyan technológiákba, amelyekkel a lapátok könnyebben újrahasznosíthatóvá válnak, és az újrahasznosítás évről évre nagyobb mértékű legyen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.