Hirdetés
. Hirdetés

Adatmenedzsment fontossága az energiahatékony vállalati működésben

|

Manapság a vállalkozások döntő része szembesül az energiahatékonyság fontosságával, hiszen minden ágazatban sürgető kihívás lett az energiafogyasztás csökkentése. Az energetikai vállalatok jelentős törekvéseket tesznek a hálózat korszerűsítésére, a zöld energia szélesebb körben való hozzáférésére, azonban az adatalapú elemzésekben rejlő lehetőségek gyakran a fenntarthatósági stratégia utolsó lépését képezi. Megvizsgáltuk, hogy adatok elemzésével mekkora energiát takaríthatnak meg a vállalkozások.

Hirdetés

Forrás: www.freepik.com

A vállalkozásoknak számos, már régóta ismert gyakorlatok állnak rendelkezésükre az energiahatékonyság növelésére, mint az auditor szakemberek segítségével történő energiafelhasználás elemzése, az energiatakarékos, automatizálható eszközök használata, a megújuló energiaforrások telepítése vagy a munkavállalói tudatosság promótálása a munkahelyen. Az adatokat azonban nem csupán az energiapazarló területek felderítésére használhatjuk fel, hanem az egységnyi periódusban gyűjtött adatok elemzésével energiaoptimalizáló szabályrendszereket hozhatunk létre, valamint számszerűsíthetjük a jövőbeli energiaigényt is.

Energiatakarékossági szempontból adatmenedzsment szoftverek alatt olyan megoldásokat értünk, amelyek hozzájárulnak az okos eszközökből érkező adatok valós időben történő fogadására, valamint analitikai eszközök segítségével elérhetővé teszik a vállalkozások számára az adatalapú döntéshozatalt energiahatékonysági kérdésekben is. "Az adatalapú működés elengedhetetlen eszköz a fenntartható energiafelhasználásban, hiszen pontosan mérhető és elemezhető a fogyasztás, az idősoros adatelemzés pedig segít az energiafogyasztási mintázatok azonosításában. Sok esetben nem is az a kérdés, hogy mit mérjünk, hanem hogy a rendelkezésre álló adatokból milyen összefüggéseket tudunk megállapítani. Ebben nagy segítséget nyújtanak az adatmenedzsment szoftverek" - mondta Németh Norbert a Grape Solutions értékesítési igazgatója.

Hirdetés

Az adatmenedzsment rendszerek egy része már rendelkezik prediktív analitikai eszközökkel, jellemzően gépi tanulás segítségével képes például egy napelemes rendszer jövőbeli fogyasztását, termelését előrejelezni. "A vállalati és lakossági napelem telepítés jövőre újabb lendületet vehet a nemrég bejelentett támogatások segítségével, számukra pedig kifejezetten fontos az előrejelezhetőség. Meteo szoftverünk segítségével a tulajdonosok képesek előre látni, hogy mekkora lesz adott időszakban a napelemes rendszer termelése, illetve a napenergia felhasználása. Ezt beépített algoritmusok és az időjárás előrejelzés folyamatos figyelésével teszi" - teszi hozzá.

A vállalatok energiapazarló működéséhez szorosan kapcsolódik az az épület, ahol tevékenységüket végzik. A magyarországi épületek nagy része nem felel meg a hazai és uniós energiahatékonysági előírásoknak, ugyanakkor az elmúlt években megnövekedett felújítások és korszerűsítések száma azt mutatja, hogy az emberek hajlandóak az energiapazarlás csökkentésére, az adatelemzés segítségével pedig jelentősen csökkenthetjük az épületek fenntartási költségeit. "A legtöbb irodaház már rendelkezik épületirányítási rendszerrel, azonban ezek önmagukban nem nyújtanak széleskörű megoldást az energiapazarló területek felderítésében. Erbor megoldásunk az épület külső és belső környezeti tulajdonságait figyelembe véve, olyan szabályrendszereket hoz létre az épület működtetésében, amelyek érzékelve a környezetben bekövetkező változásokat, automatikusan, emberi beavatkozás nélkül növelik az adott helyiség energiafelhasználásának hatékonyságát, csökkentve az energiaárakkal kapcsolatos teljes épületüzemeltetési költségeket. A prediktív analitika segítségével előrejelezhetjük, hogy mekkora lesz a várható hőmérséklet adott időszakban, így a rendszer automatikusan az optimális hűtési vagy fűtési eljárás szerint fog működni" - meséli.

Erbor megoldásuk jelenleg is aktív pilot üzemben működik több létesítményben, előzetes becsléseik azt mutatják, hogy az épületenergetikai szoftver használatával negyedére csökkenthető az energiapazarlás, modern épületeknél 5-15%-os, míg a 10 évnél idősebb épületeknél 15-30%-os megtakarítás is elérhető. A pilot kezdeményezéshez ide kattintva lehet csatlakozni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.