Hirdetés
. Hirdetés

Adatok, amiket a szennyvíz rejt

|

A kinyert információk lehetővé teszik a környezet, az élelmiszereink minőségének és az életminőségünk javítását is.

Hirdetés

A tiszta víz az élet létfontosságú eleme, így az emberi tevékenység eredményeként a környezetbe jutó víz (szennyvíz) minősége befolyásolja az életminőséget, az emberek egészségét és a környezetet, amelyben élünk. Az emberi tevékenység során keletkező szennyvíz az élet körforgásának része, és Izraelben a tisztított szennyvíz létfontosságú a mezőgazdaságban és az élelmiszertermelésben; más országokban a tisztított szennyvizet az ivóvízellátás és a vadon élő állatok túlélésének fontos forrásaként használják. A szennyvíz nemcsak fontos vízforrás, hanem információforrás is, és segítségével javítható a lakosok életminősége és egészsége.

Minden város alatt van egy csőrendszer-hálózat, amely összegyűjti a szennyvizet az otthonokból, gyárakból, éttermekből és más vállalkozásokból. Ez a szennyvízrendszer valójában egy nagyon bonyolult hálózat, amelyben értékes információk áramlanak - információk a város üzleti tevékenységéről, a gyárakban zajló gyártási folyamatokról, a lakosok egészségi állapotáról, arról, hogy milyen vírusok és baktériumok leselkednek rájuk, sőt, még a lakosság mentális egészségéről is, mivel stresszhelyzetekben kiválasztódó hormonok szabadulnak fel. A gyakorlatban a szennyvízrendszerben áramló információkból sok mindent megtudhatunk arról, hogy mi történik egy-egy településen.

Hirdetés

A közelmúltban bekövetkezett, de jelentős technológiai fejlődésnek köszönhetően, amely a mesterséges intelligenciát (AI) használja, bebizonyosodott, hogy a szennyvízből származó adatok elemzésének segítségével megismerhető egy közösség egészségügyi helyzete. Izrael világelső a víztechnológia területén, nem véletlen, hogy ez az áttörő képesség onnan származik.

A Technion, a Ben Gurion Egyetem és az Egészségügyi Minisztérium által végzett tesztsorozatban bebizonyosodott, hogy a szennyvízből származó adatok segítségével javítható a közösség életminősége és egészségi állapota. Ezek az adatok az egészségi állapot változásait mutatják meg, a közösségben előforduló vírusok és betegségek azonosításától kezdve a táplálkozással, életminőséggel, gyógyszerhasználattal kapcsolatos változások megértéséig. A technológia lehetővé teszi, hogy olyan jelenségeket ismerjünk meg, amelyeket közösségi szinten (1000-10 000 lakos) nem ismertünk, és lehetővé teszi a lakosok számára, hogy életmódjukat a környezetük egészségügyi helyzetének megfelelően alakítsák. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elképzelése szerint az egészségügyi adatok ugyanúgy hozzáférhetőek lesznek, mint az időjárásról szóló információk.

A szennyvízzel kapcsolatos adatok lehetővé teszik a környezet, az élelmiszereink minőségének és az életminőség javítását is. A fejlett algoritmusok és a mesterséges intelligencia segítségével ma már képesek vagyunk észlelni a szennyvízben a szokatlan helyzeteket, például a gyárakból származó szennyvizet, és valós időben azonosítani a szennyezőanyag forrását, hogy figyelmeztetést adjunk, megelőzve a patakok és a fürdőző strandok károsodását.

A szennyvíztisztítás része a megoldásnak a világszerte tapasztalható vízhiányra. A szennyvíztisztító telepre érkező szennyvíz minősége befolyásolja annak versenyképes áron történő újrahasznosítását. A szennyvízhálózatból származó információk valós idejű fogadása és elemzése a kulcsa a víz hatékony kezelésének, az újrahasznosításnak, és végső soron a balesetek megelőzésének, valamint a közösségek és a közegészségügy védelmére szolgáló gyakorlati lehetőség biztosításának.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.