Hirdetés
. Hirdetés

Az AWS a Rustot a fenntartható felhőprogramozáshoz használja fel

|

A vállalat azt is elmondta, hogy a világ legnagyobb vállalati megújuló energia vásárlója.

Hirdetés

Az AWS szerint a Rust nyelv hatékony lesz a felhőalapú számítástechnikai környezetekben. Az AWS Rust vezetője, Shane Miller (aki egyben a Rust Foundation elnöke is) és Carl Lerche vezető mérnök az AWS-en közzétett új posztjában kifejtette, hogy a Rust programozási nyelv a hatékony felhőalapú számítástechnikai infrastruktúra sarokköve lehet, a fenntartható felhőinfrastruktúra megteremtése pedig a hiperskálázók és az ügyfelek közös felelőssége.

A programozási nyelvet a teljesítményre és a memóriabiztonságra tervezték, ezért népszerű a bare-metal fejlesztéshez. A szakemberek szerint központi szerepet játszik az AWS alapvető felhőinfrastruktúrájának fenntartásában.

Hirdetés

"Az AWS-nél a Rust gyorsan kritikus fontosságúvá vált a méretarányos infrastruktúra kiépítéséhez" - mondta Miller és Lerche. Az AWS a Rustot széles körben használó szolgáltatások közé sorolja többek között a Firecracker nevű könnyű virtualizációs stacket, a szerver nélküli számítástechnikát, az AWS Lambda platformját, az S3 tárolót, az Elastic Compute Cloudot (EC2), az Amazon CloudFront tartalomszolgáltató hálózatát és még sok mást.

Az AWS fenntarthatósági ígéretet tett arra, hogy 205-re 100 százalékban megújuló energiát szerez be, és 2040-re nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást ér el. Az Amazon azt állítja, hogy máris tisztességes előrelépést tett klímacéljai felé. Azt közölte, hogy 2020-ra elérte a 65 százalékos megújuló energiafelhasználást, 2019 és 2020 között 16 százalékkal csökkentette a teljes szén-dioxid-intenzitását, és 2 milliárd dollárt fektetett be a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő technológiák és szolgáltatások fejlesztésének támogatására. A vállalat azt is elmondta, hogy a világ legnagyobb vállalati megújuló energia vásárlója.

"Még a megújuló energiaforrásoknak is van környezeti hatásuk" - jegyezték meg a szerzők, mert a megújuló energiaforrások előállítása és működtetése során saját szén-dioxid-adósságot termelnek.

A megújuló energiaforrások nem helyettesíthetik az energiahatékonyságot mint tervezési elvet. Ugyanúgy, ahogy a működési kiválóság, a biztonság és a megbízhatóság a hagyományos szoftvertervezés alapelvei voltak, a fenntarthatóságnak a modern szoftvertervezés egyik alapelvének kell lennie. Rámutattak azokra a tanulmányokra, amelyek szerint a C és a Rust hatékonyabb, mint más programozási és szkriptnyelvek, például a Java vagy a Python.

"Ami megdöbbentő, az a különbség nagyságrendje. A C és a Rust széleskörű bevezetése még óvatos becsléssel is 50 százalékkal csökkentheti a számítási energiafogyasztást" - mondták. A kód implementálása C nyelven nehéz lehet, jegyezték meg, és alternatívaként a Rustot ajánlották. "A Rust a C energiahatékonyságát nyújtja a meghatározatlan viselkedés kockázata nélkül. Felére csökkenthetjük az energiafelhasználást anélkül, hogy elveszítenénk a memóriabiztonság előnyeit" - jelentették ki.

Bár a Rust felhőinfrastruktúra-üzemeltetési megtakarításokat eredményezhet, nem ez az elsődleges vonzereje, jegyezték meg. A Rust gyors. "A Rustot ma már használják a valós, termelő szoftverek szállítására, de a fejlesztők nem azért választják a Rustot, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Amikor megkérdezzük a Rust fejlesztőket, hogy miért kezdték el használni a Rustot, a leggyakoribb válasz messze a futásidejű teljesítmény valamilyen változata, akár azért, mert a Rust gyorsabb, akár azért, mert a Rust megbízhatóbb farok késleltetésekkel rendelkezik. Szinte mindig a teljesítményről van szó" - mondta Miller és Carl Lerche.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.