Hirdetés
. Hirdetés

Az emberi agyi chip már csak egy jóváhagyásra vár

|

A Neuralink reméli, hogy jövőre beültetheti az első agyi chipeket az emberekbe.

Hirdetés

A milliárdos technológiai vállalkozó, Elon Musk ismét azzal kecsegtetett, hogy tervezi a Neuralink agyi chip-implantátumának emberi tesztelésének megkezdését, újabb ambiciózus dátumot adva meg, miután korábban már ígéretet tett arra, hogy hamarosan megkezdődnek a humán kísérletek.

A Wall Street Journal által a hét elején tartott rendezvényen Musk azt mondta, hogy az agyi implantátum, amelyet már sikeresen alkalmaztak állatokon, például sertéseken és majmokon, valamikor jövőre készen áll majd a valódi emberi tesztelésre.

Hirdetés

"A Neuralink jól működik majmok esetében, egy rakás tetsztet végeztünk, amely csak még jobban megerősíto, hogy nagyon biztonságos és megbízható, ráadásul biztonságosan eltávolítható" - mondta.

Reméljük, hogy jövőre már az első embereken - akik súlyos gerincvelő-sérülteken - is alkalmazhatjuk, az FDA jóváhagyásától függően.

Egy kedden közzétett tweetben Musk hozzátette, hogy cége végső soron azt reméli, hogy az eszközzel "hibás" vagy "hiányzó" agyi neuronokat foltozhatnak be, megjegyezve, hogy számos fizikai betegség "megoldható pusztán [a] meglévő neuronok közötti jelek áthidalásával".

"A fejlődés felgyorsul, amikor jövőre már emberekben is lesznek eszközeink (nehéz részletesen beszélgetni a majmokkal)" - folytatta.

Musk megjegyzései ellenére a múltban több különböző időkeretet is megadott az emberi agy-gép interfész-tesztekre. 2019-ben azt mondta, hogy valamikor 2020 vége körül indulnak, ezt az előrejelzést később 2021-re módosították tavaly februárban, majd hétfőn ismét 2022-re.

Az üzletember szerint az FDA szabályai nem jelentettek komoly akadályt, mivel a Neuralink saját szabványai az eszköz beültetésére "lényegesen túlmutatnak" azon, mint amit a szövetségi ügynökség előír, ami arra utal, hogy a látszólagos késések okai inkább a technikai, mint a szabályozási oldalon jelentkezhettek.

Musk különböző projektjei közül a legvitatottabbak közé tartozik a Neuralink implantátum, amelyet közvetlenül az agyba helyeznének be, hogy kompenzálja a rokkantsághoz, például bénuláshoz vezető neurológiai vagy gerincvelő-sérüléseket. Miután tavaly bemutatták az eszköz működő modelljét sertéseken, a chipet áprilisban - mint ahogyan arról a COmputerworld az elsők között beszámolt - sikeresen tesztelték egy kilencéves makákó majmon, és megdöbbentő felvételek készültek, amelyeken az állat állítólag Pongot játszott pusztán az agyával.

A chip úgy működik, hogy elektródákat ültetnek az agynak abba a régiójába, amely az akaratlagos mozgást irányítja, ezek aztán egy nagyobb, Link nevű tömbhöz kapcsolódnak, amely képes feldolgozni, stimulálni és továbbítani az idegi jeleket. A fej külső oldaláról vezeték nélküli töltéssel töltődik, és vezeték nélkül csatlakozik az eszközökhöz, amelyek segítségével a felhasználó hagyományos érintéses bemenet nélkül vezérelheti azokat. A Neuralink azt állítja, hogy az elektródarendszer olyan finom, hogy emberi kéz nem tudja beültetni őket, ezért egy olyan robotrendszert fejlesztenek, amely pontosan oda helyezi be a technológiát, ahová kell.

"Úgy gondolom, hogy a Neuralinkkel esélyünk van arra, hogy helyreállítsuk a teljes test funkcionalitását egy gerincvelő-sérült embernek. Vagyis szerintem van esélyünk - és hangsúlyozom, esélyünk - arra, hogy lehetővé tegyük, hogy valaki, aki nem tud járni vagy nem tudja használni a karját, újra képes legyen járni, természetes módon" - folytatta Musk.

Bár talán ők a leghangosabbak, a Neuralink nem az egyetlen kutatás, amely agyi interfészes eszközt innovál. Tavaly áprilisban a BrainGate által kifejlesztett eszköz lehetővé tette egy béna ember számára, hogy csak az elméjével irányítson egy számítógépet, és az eredmények rendkívül ígéretesek voltak. Ezt megelőzően a legtöbb elektródasor a számítógéphez való kapcsolódáshoz a drótok kusza összeköttetésére támaszkodott, de mind a BrainGate, mind a Neuralink a vezeték nélküli kapcsolatra támaszkodik majd, hogy az eszközöket a mindennapi életben is használhatóbbá tegye.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.