Hirdetés
. Hirdetés

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

|

Magyarországról a 4iG távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport a résztvevő.

Hirdetés

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy hét tagállam, köztük Magyarország összesen legfeljebb 1,2 milliárd euró (mintegy 470 milliárd forint) állami támogatást nyújtson egy, a felhő- és pereminformatika-technológiák területét érintő közös európai kezdeményezéshez - jelentette be a brüsszeli testület.

Az uniós bizottság közleménye szerint a jóváhagyott Újgenerációs felhő-infrastruktúra és -szolgáltatások (CIS) nevű kezdeményezés elő fogja segíteni, hogy különböző európai szolgáltatók kutatást folytassanak, fejlesztést végezzenek és első ipari bevezetést hajtsanak végre a továbbfejlesztett felhő- és pereminformatika-technológiák terén.

A kezdeményezést hét ország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország közösen nyújtotta be. Magyarországról a 4iG távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport a résztvevő.

Hirdetés

A tagállamok a kezdeményezéshez összesen 1,2 milliárd euróig terjedő közfinanszírozást biztosítanak, amely várhatóan további 1,4 milliárd eurónyi magánberuházást fog mozgósítani - írták. A kezdeményezés megvalósításhoz 19 vállalkozás 19 "kimagaslóan innovatív" projektet fog végrehajtani - emelték ki.

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg. Az első interoperábilis és nyílt hozzáférésű európai adatfeldolgozási ökoszisztéma, azaz egy több szolgáltató által nyújtott, felhő-perem kontinuum létrehozásáról van szó. A projektben adatfeldolgozási képességeket, valamint szoftver- és adatmegosztó eszközöket fejlesztenek ki, amelyek egyesített, energiahatékony és megbízható felhő- és peremalapú adatfeldolgozási technológiák és kapcsolódó szolgáltatások kialakítását teszik lehetővé - írták.

Tájékoztattak továbbá, hogy az uniós bizottsági jóváhagyásról szóló határozat nyilvános változatában több információ áll majd rendelkezésre arról, hogy az egyes résztvevők milyen összegű támogatást kapnak. A határozat részletes adatokat tartalmazó változatát azt követően teszik majd közzé, ha sikerült rendezni a tagállamokkal és az érintett felekkel az adatok bizalmas jellegével kapcsolatos kérdéseket - tették hozzá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.