Hirdetés
. Hirdetés

Az EU új kerettel biztosítaná az áruk és szolgáltatások szabad mozgását válsághelyzetekben

|

A javaslatot az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa fogja megvitatni.

Hirdetés

Az Európai Bizottság új egységes piaci válságkezelési keretet mutatott be, hogy jövőbeli vész- és válsághelyzetek esetén megőrizze az áruk, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgását, valamint a kulcsfontosságú áruk és szolgáltatások folyamatos elérhetőségét - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos a válságkezelési keret bemutatásakor elmonda, az új eszközök lehetővé fogják tenni a gyors és egységes reagálást, hogy újabb válságok esetén biztosítani lehessen az egységes piac nyitottságát, valamint azt, hogy a létfontosságú áruk továbbra is rendelkezésre álljanak.

Az új eszköz kiegyensúlyozott válságkezelési keretet hoz létre az egységes piacot fenyegető különböző veszélyek azonosítására és a piac zökkenőmentes működésének biztosítására. Új mechanizmust biztosít az egységes piac nyomon követésére, a különböző kockázati szintek azonosítására és a megfelelő válasz koordinálására. Létrejön egy tanácsadó csoport is, amely az Európai Bizottság és a tagállamok képviselőiből áll. Feladata az adott helyzet értékelése és a legmegfelelőbb válaszintézkedések ajánlása lesz - közölte.

Hirdetés

Az uniós bizottság közleményéből kiderült, a testület ajánlhatja a tagállamoknak, hogy a válság idején fontos áruk rendelkezésre állásának elősegítésére bővítsék vagy módosítsák termelőkapacitásaikat, illetve gyorsítsák fel a termékek engedélyezésének folyamatát. Azt is ajánlhatja a tagállamoknak, hogy a normál körülmények között képzett stratégiai tartalékokat célzottan osszák el.

Rendkívüli körülmények között a brüsszeli testület célzott, adott esetben kötelező információkéréseket intézhet a gazdasági szereplőkhöz. Arra is felkérheti őket, hogy fogadják el a válság idején fontos termékekre vonatkozó elsőbbségi minősített megrendeléseket. Továbbá bizonyos termékek gyorsabb tesztelés és akkreditáció révén gyorsított forgalomba hozatalát rendelheti el, ami vészhelyzetben is biztosítani fogja elérhetőségüket - írták.

A javaslatot az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa fogja megvitatni. Elfogadása után a rendelet a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba - közölte az Európai Bizottság.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.