Hirdetés
. Hirdetés

Az innováció hʌbjai

|

Hubokon az informatikában hálózati eszközök csomópontjait értik, a digitális gazdaságban pedig az innováció csomópontjaiként terjed az elnevezés. Cikkünk a Digitális Krónika, a Digitális Jólét Program elektronikus kiadványának összefoglalója alapján készült.

Hirdetés

Stratégiai célként fogalmazta meg az Európai Bizottság az európai ipar fejlesztését a 2021-2027-es időszakot felölelő Digitális Európa Program keretében. Ennek nem egyértelműen a kutatás-fejlesztés és nem is az innováció, hanem egy konkrétabban meghatározható terület a célja: a digitális implementáció. Ezáltal egyben Európa digitális versenyképességének növelését lehet elősegíteni.

Hirdetés

EDIH is eljön

Az új típusú Európai Digitális Innovációs Hubok (EDIH) célja már az, hogy a vállalatok és a közigazgatás ténylegesen fel tudják használni az új digitális technológiákat, ezért e hubok szorosan együttműködnek az innovációs és kompetencia-központokkal, és gondoskodnak arról, hogy a vállalatok és a közigazgatás kísérletezzen e technológiákkal. A hubok segítséget nyújthatnak például a kkv-knak a szuperszámítógép-központok számítási lehetőségeinek kihasználásában, elősegíthetik a hozzáférést a mesterségesintelligencia-platformokhoz is.

A Digitális Jólét Program (DJP) keretében saját Fintech Stratégia készült 2019-ben, amely a hazai pénzügyi szektor fő digitalizációs fejlesztési célkitűzéseit rögzíti. A Stratégia megvalósítását szolgálja a Fintech Szalon, amelyet a DJP és a Corvinus Egyetem alapított partnerségben a Pénzügyminisztériummal, a Magyar Nemzeti Bankkal, valamint a Magyar Posta Zrt.-vel.

Magyarország az Európai Bizottság számításai szerint legföljebb nyolc központot fog támogatni. Az elsők egyike a Magyar Nemzeti Bank fintech Hubja, az MNB InnoHub, melynek két alapvető szolgáltatása a konzultációs platform és a szabályozási tesztkörnyezet, a regulatory sandbox. Ugyanezt a modellt valósította meg Dél-Afrikában az Intergovernmental Fintech Working Group (IFWG), de ott nem kizárólag a jegybank nyújt támogatást a jelentkező cégeknek, hanem az IFWG-n keresztül számos szervezet. A szlovén jegybank a magyarhoz hasonlóan kizárólag a jegybanki rendelkezések alól felmentést adó sandboxot, illetve a jegybanki rendelkezésekkel, eljárásokkal kapcsolatos tájékoztatást adja meg. Dél-Korea más fejlődési utat járt, hiszen ott már 2015-ben elindult a Fintech Center Korea (FCK), amely nem kifejezetten jegybanki kapcsolódású, és tevékenységének fókuszában sem a szabályozási tesztkörnyezet, és a megfelelés támogatása áll; nagyobb a hangsúly a fintech innováció erősítésén és az üzleti potenciál növelésén.

Globális hubok

Az Egyesült Arab Emírségek 2014-ben meghirdetett nemzeti innovációs stratégiája új gondolkodást, és úttörő megoldásokat ösztönöz olyan ágazatokban, mint a megújuló és tiszta energia, a közlekedés, a technológia, az oktatás, az egészségügy, a víz és az űr. Az Egyesült Arab Emírségekben neveztek ki a világon elsőként mesterségesintelligencia-minisztert, és az ország minden kormányzati részlegének van innovációs igazgatója.
Az olyan hubok, mint az Abu-Dzabi Hub71 és Dubai 2071-es nagyrészt a vállalkozók, befektetők, tudósok és döntéshozók számára kialakított terek, amelyek megkönnyítik az együttműködést, ösztönözhetik a startupokat a technológiai területen.

A tajvani kormány tavaly indította el mesterséges intelligencia hubját, hogy segítse a gazdasági szereplőket az intelligens technológiák piacán; támogassa az ipari kereslet felmérését, az üzleti hálózatok kiépítését, bővítését, és végeredményben a hozzáadott értéket képviselő mesterségesintelligencia-alapú termékek és szolgáltatások kifejlesztését, piacra vitelét.

Az Italian Digital Innovation Hubs Network, az olasz szuperhub fő céljai és tevékenységei közé tartozik az ökoszisztéma létrehozása, piaci értékelések és trendkutatás, készségek és kompetenciák biztosítása, terjesztés és figyelemfelkeltés, valamint az oktatás és tájékoztatás.

Finnország egyik fontos hubja a Tartui Egyetemen működő DIH Tartu, amely főként olyan területeken nyújt szolgáltatásokat, mint az adattudomány, a big data, gépi tanulás, vagy a szofverfejlesztés és információs rendszerek, üzleti folyamatok menedzsmentje, kiberbiztonság, IoT.

A lettországi Elektronikai és Számítástudományi Intézet nonprofit állami kutatóintézet, amely alapvetően alkalmazott kutatásokat végez, illetve kiemelten foglalkozik intelligens beágyazott együttműködő rendszerek fejlesztésével a mobilitás, az űrkutatás, a termelés, a társadalmi kihívások és a biztonság területén.

A német kormány kezdeményezésére jött létre a tizenkét hubból álló Digital Hub Inititiave, amelynek tagjai különböző témákra specializálódva kötik össze a piaci szereplőket a tudományos világgal, illetve a startupokkal. Az Innovationszentrum Moderne Industrie Brandenburg mintaüzemében a cégek szabadon tesztelhetik valós gyártási környezetben, hogy saját új technológiáik hogyan teljesítenek. Az ugyancsak német L3S Digital Innovation Hub célja, hogy segítsen a vállalatoknak a digitális technológiák optimális kihasználásában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.