Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel meg akarja venni az AMD régi chipgyártó üzletágát?

|

A Qualcomm eközben állítólag arra kérte a szabályozó hatóságokat, hogy blokkolják az Nvidia ARM üzletét.

Hirdetés

A masszív chiphiány közepette az Intel állítólag fontolgatja az AMD-ből kivált chipgyártó cég megvásárlását, amely még mindig gyárt chipeket a legnagyobb riválisának, miközben az Nvidia szabályozási kérdésekkel néz szembe egy olyan üzlet kapcsán, amelynek értelmében licenceket adna el a versenytársaknak.

A Wall Street Journal csütörtöki jelentése szerint a chipóriás Intel egy 30 milliárd dolláros üzletet fontolgat a GlobalFoundries megvásárlására. A szerződéses félvezetőgyártó az Abu Dhabi kormány befektetési ügynökségének tulajdonában van. A GlobalFoundries korábbi tulajdonosa az Intel legnagyobb riválisa, az Advanced Micro Devices volt, de egy 2009-es ügylet keretében kivált az AMD-ből, amely tavaly májusban vállalta, hogy 1,6 milliárd dollár értékben chipeket vásárol a gyártótól.

A két vállalat rivalizálása évtizedekre nyúlik vissza a Szilícium-völgyben, ahol az AMD többnyire az Intel árnyékában élt, mint az Intel-kompatibilis chipek licencelt második forrása, és sohasem vált komoly versenyfenyegetéssé. Egészen mostanáig. Lisa Su vezérigazgató és csapata vezetésével az AMD a Zen architektúrával kezdve mind a PC-s, mind a szerverpiacon részesedést szerzett.

Hirdetés

Az évek óta tartó gyenge gyártási eredmények után az Intel új vezérigazgatója, Pat Gelsinger azt szorgalmazta, hogy masszívan bővítse cége "öntödei" üzletágát, és több chipet készítsen más félvezetőgyártó cégek számára. A GlobalFoundries felvásárlása ebben ugrásszerű fejlődést jelentene, de szabályozási kérdések sokasága merülne fel - számolt be a MarketWatch.

Az alapos vizsgálat a félvezetők világában szokásos, ahol a fúziók az elmúlt években egyre furcsábbak és némileg kétségbeesettebbek lettek (ami már a kormányok figyelmét is felkeltette). Az Nvidia indította el a labdát a mostani menetben azzal, hogy megállapodott az ARM Holdings megvásárlásáról, és ezzel elkötelezte magát arra, hogy licenceli a terveket néhány legnagyobb riválisának. A szabályozó hatóságok és egyes versenytársak vizsgálata ellenére az Nvidia vezetői azt mondják, hogy továbbra is bíznak az üzlet lezárásában.

Három félvezetőgyártó cég nemrég kiállt az Nvidia ARM megvásárlására vonatkozó javaslata mellett: Broadcom, a Marvell Technology és a tajvani MediaTek, annak ellenére, hogy általában keményen versengő álláspontot képviselnek. A Broadcom vezérigazgatója, Hok Tan, aki arról ismert, hogy nem aprózza el a szavait, azt mondta, hogy az Nvidia biztosította a vállalatot arról, hogy "továbbra is tisztességes, ésszerű és diszkriminációmentes alapon teszi elérhetővé ezt a technológiát az iparág számára".

A vezetők közül néhányan - különösen Tan - tudják, hogy az Nvidia milyen szabályozási nyomásnak van kitéve. A Broadcom megpróbálta megvásárolni a Qualcommot, de a Trump-adminisztráció Kínára hivatkozva az útjába állt. A chipcégeket vásárolni kívánó kínai befektetőket évek óta blokkolja az Egyesült Államok, bár a Broadcom akkoriban Szingapúrban székelt, és éppen azon volt, hogy a központját visszaköltöztesse az Egyesült Államokba, majd 2018-ban saját fejfájást okozó akvizíciót hajtott végre a nagyszámítógépes szoftvergyártó CA Technologies megvásárlásával.

A Qualcomm eközben állítólag arra kérte a szabályozó hatóságokat, hogy blokkolják az Nvidia ARM üzletét. A Qualcommnak megvoltak a saját problémái ugyanezekkel a kormányzati szervekkel, beleértve a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal folytatott évekig tartó trösztellenes csatákat. Most az FTC felfigyelt a Broadcomra, és a hónap elején azzal vádolta meg a vállalatot, hogy jogellenesen monopolizálja a kábeles set-top boxokban és szélessávú eszközökben használt chipek piacát.

A furcsa társulások és a megkérdőjelezhető ügyletek a hatósági ellenőrzés félvezetőkkel kapcsolatos területéhez tartozik. Az, hogy az Intel 30 milliárd dollárt akar adni legnagyobb riválisa korábbi chipgyártó részlegéért, hogy több chipet gyárthasson a versenytársai (köztük az AMD) számára, új szintre emelné ezt a vizsgálandó helyzetet.

Mivel tehát a félvezetőipar továbbra is küzd a kereslet és az elegendő chip előállításának kérdésével, a furcsa és szokatlan történetek valószínűleg folytatódni fognak, mivel a legnagyobb vállalatok minden lehetőséget megvizsgálnak, hogy a csúcson ragadjanak vagy versenyképesek maradjanak, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy megpróbálnak felvásárolni egy olyan vállalatot, amely kulturálisan nagyon nem illik a képbe, vagy amelyik a legnagyobb versenytársuknak gyárt chipeket - mutatott rá a tőzsdei portál elemzése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.