Hirdetés
. Hirdetés

CO2 hőszivattyúk – intelligens megoldás a hideg szállodákba

|

Kutatók 140 norvégiai és svédországi szálloda energiafogyasztását vizsgálták. Megállapították, hogy CO2-hőszivattyúk használatával ezekben a hotelekben mintegy 60 százalékkal lehetne csökkenteni az energiafogyasztást.

Hirdetés

A szállodaipar energiafogyasztása magas, és hozzájárul a globális felmelegedéshez. A kutatók öt éven keresztül tanulmányozták az iparág energiafogyasztását, a rendelkezésre álló energiaforrásokat és fűtési rendszereket. Egy új tanulmányukban két fontos megállapításra jutottak:

  • A hőszivattyúkkal felszerelt szállodák négyzetméterenként 20 százalékkal kevesebb villamos energiát használnak fűtésre.
  • A CO2-hőszivattyúk a szállodákban akár 60 százalékkal is csökkenthetik a fűtési és hűtési igényt.

Az elmúlt öt évben csaknem 20 százalékkal több szálloda jutott hozzá távfűtéshez, hogy kiváltsa az elektromos vagy olajfűtést. Ez pozitív lépés az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése szempontjából. "Azonban még mindig van hova fejlődnünk, amikor a szállodákon belüli energiafogyasztásról van szó. A tanulmányok azt mutatják, hogy a távfűtést elsődleges hőforrásként használó szállodák lényegesen több energiát fogyasztanak, mint a hőszivattyúkat használók. Ennek az az oka, hogy a hőszivattyúk nem termelnek hőt, ehelyett alacsony hőmérsékletről magasabbra emelik a hőmérsékletet" - mondta Silje Marie Smitt, az NTNU (Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem) kutatója a Norwegian Scitech News portálnak.

Hirdetés

A tanulmány részeként a kutatók két olyan szállodát vizsgáltak, amelyek integrált, hőtárolóval ellátott CO2-hőszivattyúkkal voltak felszerelve. Ezek a rendszerek szolgáltatják a szállodák minden épületének termikus fűtését és hűtését, beleértve a szobák fűtését és hűtését, valamint a melegvíz-ellátást.

"Az ilyen all-in-one rendszerekben rejlő lehetőségek óriásiak, mivel a szálloda azon részeiből, ahol hűtésre van szükség, visszanyerhető a hő, majd a hőszivattyúval frissíthető vagy növelhető a hőmérséklet és hasznos energiává válhat. Így nagy hatékonyságot és csökkentett energiafogyasztást érhetünk el. Az all-in-one CO2-megoldásokkal működő rendszerek nagymértékű csökkenést mutatnak az energiafogyasztásban és a kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátásában" - jelentette ki Smitt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.