Hirdetés
. Hirdetés

Dr. Meskó Bertalan - Tovább kell küzdeni az orvostudomány fejlődéséért 2022-ben is

|

Bizalmat kell építeni a digitális csatornákon keresztül is.

Hirdetés

Furcsa válaszúthoz érkeztünk: egyfelől úgy tűnik, mintha a világ 2020 márciusától kezdve nem számolná az idő múlását. Másrészt az egészségügyben úgy tűnik, mintha két évtizedet gyorsultunk volna előre, és az innováció általában lassú tempója mindenféle rekordot és elvárást megdönt.

A COVID-járvány által kiváltott "küzdj vagy menekülj" mentalitás felgyorsította az innovációt az egészségügy minden területén. Ahogy a por leülepszik, sok érdekelt fél rájön, hogy a technológiával szembeni ellenállásuk okai megalapozatlanok voltak, és keresik a módját annak, hogyan lehet maximalizálni a világjárvány által megnyitott lehetőségeket. A digitális egészségügy finanszírozása robbanásszerűen növekszik, és az egészségügy számára, amely hirtelen és szilárdan elkötelezte magát a technológiai innovációk mellett, a határ a csillagos ég.

Hirdetés

Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője többek között arról is beszélt a Computerworld.hu-nak, milyen trendek várhatóak jövőre az egészségügy területén és ezek milyen kihívásokkal néznek szembe.

Computerworld: Milyen trendeket lát/vár az orvostudomány, az e-orvoslás kapcsán, mely területek erősödtek meg a technológiáknak köszönhetően?
Dr. Meskó Bertalan: Izgalmas fejlődési utat járnak be azok a technológiai trendek, amik lehetővé teszik, hogy távolról is lehessen egészségügyi ellátást nyújtani bizonyos kórképekben. Ezek közé tartoznak a telemedicine platformok és alkalmazások, az otthon is elvégezhető labortesztek, olyan alkalmazások, amik segítenek elemezni mesterséges intelligenciával lefotózható bőrelváltozásokat és azok a chatbot alapú szolgáltatások, amik segíthetnek az orvosoknak megtalálni azokat a betegeket, akik hamarabb igényelnek ellátást.

Computerworld: Mi az a terület, aminek fejlődése háttérbe szorult a pandémia miatt?
Dr. Meskó Bertalan: Pont az emberi viszony és mindennapi kommunikáció az, ami háttérbe szorult. Az nagyon dicséretes, hogy rengeteg páciens és orvos elkezdte használni a telemedicine technológiáit, de ha nem tudják, hogyan tudnak egy ilyen digitális csatornán keresztül emberi kapcsolatokat és bizalmat építeni, a beteg-orvos viszony alapjai fognak sérülni.

Computerworld: Milyen kihívások nehezítik az orvoslást?
Dr. Meskó Bertalan: Precedens nélküli befektetések érkeznek a digitális egészségügybe világszerte, az egészségügy sosem kapott ennyire meghatározó figyelmet, mégis a kihívások száma óriási. Meg lehet-e őrizni a privát szféránkat, miközben ezek a technológiák csak az adatainkkal tudnak fejlődni. Lehet-e elegendő bizalmat építeni a mesterséges intelligencia alapú megoldásokkal, miközben egyre inkább lehetetlenné válik naprakésznek maradni a milliónyi új tanulmány miatt. Mikor győzzük le végre a járványt azokkal az eszközökkel, amiket a tudomány elérhetővé tett rekord idő alatt, miközben a kommunikációs háborúban szinte lehetetlen nyerni a bármilyen alaptalan információt hangosan megosztó kisebbség ellen. Csak 3 példa, miért kell tovább küzdeni a tudomány fejlődéséért 2022-ben is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.