Hirdetés
. Hirdetés

Durván visszaesett az euró használata a globális fizetésekben

|

Egy friss elemzés szerint júliusban történelmi mélypontra süllyedt a közös valutában lebonyolított, határokon átnyúló SWIFT-tranzakciók száma.

Hirdetés

Júliusban az euró nemzetközi elszámolásokban való felhasználása a valaha mért legalacsonyabb szintre esett - jelentette a média a SWIFT adataira hivatkozva.

A statisztika szerint a világ második legnépszerűbb valutáját érintő határokon átnyúló tranzakciók aránya a múlt hónapban 24,4%-ra mérséklődött, ami 6,83 százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest.

Az amerikai dollárral történő fizetések 46,4%-ra emelkedtek, míg a kínai jüannal történő határokon átnyúló tranzakciók több mint 3%-ra nőttek - ez a legmagasabb szint 2022 eleje óta. A jüan részesedése a globális kereskedelemben folyamatosan növekszik, összhangban Pekingnek a valutája használatának nemzetközivé tételére irányuló erőfeszítéseivel.

Hirdetés

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) továbbra is a globális fizetések feldolgozásának legfontosabb eszköze. Az elmúlt években azonban alternatív bankközi rendszerek jelentek meg.

Oroszország akkor kezdte el saját nemzeti fizetési rendszerének fejlesztését, amikor az USA 2014-ben szankciókkal vette célba az országot. Az SPFS biztosítja a pénzügyi üzenetek továbbítását a bankok között az országon belül és kívül egyaránt. Az orosz Mir kártyák 2015 decemberében kerültek forgalomba, és jelenleg számos országban használják őket.

Az orosz Mir fizetési rendszerben tavaly óta folyamatosan nő az új kártyák iránti kereslet - közölte a rendszer üzemeltetője. Havi 5,5-6 millió Mir-kártyát adtak ki 2022-ben. A tendencia idén is folytatódott, 2023 első öt hónapjában nagyjából 29 millió kártyát adtak ki - jelentette be Vlagyimir Komlev, a Nemzeti Fizetési Kártyarendszer (NSPK) vezetője még a júniusi szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. A kibocsátott Mir-kártyák teljes száma elérte a 211 milliót - tette hozzá.

Kínának is van saját fizetési rendszere, a CIPS (Cross-Border Interbank Payment System), míg Indiának az SFMS (Structured Financial Messaging System). Oroszország és kereskedelmi partnerei egyre gyakrabban használják a helyi valutákat az elszámolásokban, és egy új tartalékvaluta létrehozásán dolgoznak a Moszkva elleni nyugati szankciók közepette.

A tartalékvaluta olyan értékét stabilan megőrző pénznem, amelyben több kormány és nemzetközi szervezet devizatartalékait tartja. Az ilyen valuta egyben ellátja a fizetőeszköz szerepét olyan termékek esetén, mint például az olaj vagy az arany.

Ázsiának is van alternatívája a SWIFT-re

Az Asian Clearing Union (ACU) - egy kilenctagú, többek között indiai, pakisztáni és iráni központi bankokat tömörítő csoport - úgy döntött még júniusban, hogy a SWIFT alternatívájaként új, határokon átnyúló pénzügyi üzenetküldő rendszert indít.

Mohsen Karimi, az Iráni Központi Bank helyettes kormányzója szerint az új fizetési rendszer képes teljesen felváltani a SWIFT-et, és elősegítheti a globális dollármentesítést.

A szabályozó állítólag ki is jelentette, hogy az új pénzügyi rendszert csak az ACU tagállamai fogják használni, de mások, köztük a szankciókkal sújtott országok, például Szíria, kérhetik a tagságot. A jelentések szerint Fehéroroszország és Mauritius már felvette a kapcsolatot az unióval.

Mohammad Reza Farzin, az iráni központi bank kormányzója úgy látja, hogy az amerikai dollár leépítése segítene megvédeni a tagállamok devizatartalékait, ugyanakkor lehetővé tenné a kétoldalú kereskedelmi ügyletek hatékony lebonyolítását.

Irán gazdasági minisztere nemrégiben felfedte, hogy az Egyesült Államok által szankcionált ország nemzetközi kereskedelmének kevesebb mint 10%-át bonyolítják dollárral, szemben a két évvel ezelőtti 30%-kal.

Oroszország betiltotta a SWIFT-et

Az orosz jegybank megtiltotta az orosz pénzintézeteknek, hogy a SWIFT üzenetküldő rendszert használják az országon belüli tranzakciókra.

Októbertől kezdve az orosz bankok csak a belföldi szolgáltatásokat kötelesek használni a pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos üzenetek továbbítására. A SWIFT használata csak a nemzetközi fizetésekhez lesz megengedett.

"Ez biztosítani fogja az adatcsere megbízhatóságát, folyamatosságát és biztonságát az Oroszországon belüli tranzakciók lebonyolításakor" - áll a szabályozó hatóság közleményében.

Az ilyen tranzakciókkal kapcsolatos információkat ezentúl az Orosz Bank saját banki rendszerein, harmadik fél orosz vállalatok szolgáltatásain vagy az Orosz Bank saját pénzügyi üzenetküldő rendszerén, az SPFS-en keresztül kell továbbítani.

Oroszország tavaly kénytelen volt elkezdeni alternatívák keresését a SWIFT helyett a külföldi partnerekkel való kapcsolattartásban, miután az ország néhány legnagyobb bankját a nyugati szankciók részeként lekapcsolták a rendszerről.

Jelenleg tíz orosz bank van lekapcsolva a SWIFT-ről, köztük a Sberbank, a VTB, az Otkrytie, a Rosselkhozbank, a Novikombank, a Promsvyazbank, a Rossiya, a Sovcombank, a VEB.RF és az MKB. Azok a bankok, amelyeket nem kapcsoltak le, de a nyugati országok blokkoló szankciókkal sújtottak, szintén nehézségekkel szembesülhetnek a rendszer használatában.

Címkék: #sw
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.