Hirdetés
. Hirdetés

Egy afrikai ország áttérne az orosz fizetési rendszerre

|

A Kongói Demokratikus Köztársaság hatóságai a Moszkvával való elszámolás nehézségei miatt fontolgatják a lépést.

Hirdetés

A Kongói Demokratikus Köztársaság elkezdheti használni a Mir fizetési rendszert, a Visa és a Mastercard orosz alternatíváját, hogy megkönnyítse az orosz partnerekkel való tranzakciókat - közölte Ivan Vangu Ngimbi kongói nagykövet Moszkvában.

A nagykövet szerint a Mir használatának ötletét egy orosz magánbank vetette fel, miután az ukrajnai háború kapcsán Oroszország ellen bevezetett nyugati gazdasági szankciók miatt problémái adódtak a Kongói Demokratikus Köztársaságba irányuló pénzátutalásokkal.

"Továbbítottuk ezt a javaslatot a kongói kormánynak, amely megvitatja ezt a kérdést a központi bankkal és az érintett hatóságokkal" - mondta Ngimbi. Arról nem beszélt, hogy mikorra várható döntés.

Hirdetés

A diplomata megjegyezte, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság oroszországi nagykövetsége maga is nehézségekkel küzd a banki műveletekkel az Oroszország-ellenes szankciók miatt, és nem kaphat pénzt személyzetének fizetésére. Sok kongói családot is nyugtalanít a jelenlegi helyzet, mivel nem tudnak pénzt küldeni Oroszországban tanuló gyermekeiknek.

Oroszország tavaly, amikor Moszkvát az ukrajnai katonai műveletre válaszul szankciókkal sújtották, fokozta a hazai fizetési rendszer használatát, többek között számos orosz bankot kizártak a SWIFT fizetési rendszerből, és a Visa és a Mastercard is kivonult az országból.

Oroszországon kívül jelenleg nyolc országban fogadják el a Mir kártyákat, köztük az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) államaiban és Kubában, amely idén márciusban kezdte elfogadni az orosz fizetési kártyákat. A jelentések szerint további 15 ország jelezte érdeklődését a Mir kártyák engedélyezése iránt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.