Hirdetés
. Hirdetés

Elhullott madarakat alakítanak drónokká a tudósok

|

A kutatók szerint ha a madarak repülési szokásait drónokkal figyelik meg, az így keletkezett és rögzített adatokat a légiközlekedési ipar is felhasználhatja.

Hirdetés

Egy tudóscsoport az Egyesült Államok Új-Mexikó államában újszerű megközelítésre vállalkozott az állatvilág tanulmányozása során: drónokat próbáltak beépíteni elhullott, preparált madarakba egy olyan kísérlet keretében, amelynek célja, hogy többet tudjanak meg a repülési szokásaikról.

"Minden adott, így mindössze visszafordított mérnöki munkát kell végeznünk" - mondta a Reutersnek Dr. Mostafa Hassanalian, az Új-Mexikói Bányászati és Technológiai Intézet docense.

Hassanalian és csapata azután állt elő a szokatlan ötlettel, hogy nem hozott eredményt az a kísérletük, amikor mesterséges mechanikus "madarakat" reptettek élő állatokból álló rajokban. A preparált madárdrónokat jelenleg egy speciális ketrecben tesztelik - de egyelőre csak körülbelül 20 percig tudnak egyszerre repülni.

A remények szerint a projekt során, amikor a mesterséges drónokat élő állományok mellett reptetik, új megvilágításba helyezi, hogyan takarítanak meg energiát a madarak azzal, hogy bizonyos formációkban repülnek. Ezeket az adatokat potenciálisan alkalmazni lehetne az emberi repülés hatékonyságának javítására.

Hirdetés

"Ha megtanuljuk, hogy ezek a madarak hogyan gazdálkodnak az energiával egymás között, akkor alkalmazhatjuk a jövőben a légi közlekedésben, hogy több energiát és üzemanyagot takarítsunk meg" - mondta Hassanalian a Reutersnek. Azt is remélik, hogy a tesztelés tovább fogja pontosítani az elméleteket arról, hogy a madarak színei milyen kölcsönhatásban vannak a repülés hatékonyságával.

"Kísérleteket végeztünk, és megállapítottuk, hogy a merevszárnyú repülőgépek esetében egy bizonyos szín alkalmazása megváltoztathatja a repülés hatékonyságát" - mondta egy másik tudós, Brenden Herkenhoff. "És ugyanez igaz a madarakra is, úgy gondoljuk".

Bizarr módon a tanulmány jellege egybeesni látszik a népszerű (és szándékosan tréfás) "Birds Aren't Real" összeesküvés-elmélettel, amely már évek óta azt állítja, hogy a madarak valójában mesterséges drónok, amelyeket azért repítenek az égen, hogy az emberek után kémkedjenek. A mozgalomnak világszerte számos országban vannak követői, és egy népszerű ruházati termékcsaládot hozott létre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.