Hirdetés
. Hirdetés

Európában is egyedülálló ökoszisztéma épül a Debreceni Egyetemen

|

Mindez az egyetem tudásbázisán alapuló innovatív, hightech technológiákat is alkalmazó kutatás-fejlesztésre épül.

Hirdetés

Egyedi, Európában is egyedülálló egészségügyi-egészségipari ökoszisztéma épül a Debreceni Egyetemen (DE), amelynek egyik pillére a 14,5 milliárd forintos beruházással elkészült nemzeti gyártó-kutató-oktató középüzem, a gyógyszertudományi kar új épülete.

Egységes rendszerfejlesztésre törekedtek, amikor hat-hét évvel ezelőtt számos, mára folyamatosan megvalósuló pályázatot nyújtottak be, s amelyek eredményeként néhány év múlva olyan ökoszisztéma valósul meg, amely kiváltságos helyzetbe hozza az egyetemet és a gyógyszeripart. A kancellár szerint "olyan tudást építenek vissza, ami az utóbbi években eltűnt Magyarországon".

Ezek sorába illeszkedik a gyógyszergyártó oktató-kutató középüzem, amely önálló ipari szereplőként alkalmas gyógyszerek, állatgyógyászati szerek és gyógyhatású készítmények középüzemi méretű gyártására. Mindez az egyetem tudásbázisán alapuló innovatív, hightech technológiákat is alkalmazó kutatás-fejlesztésre épül.

Hirdetés

A teljes ökoszisztéma kialakítása másik fontos elemének nevezte a napokban átadandó pilotüzemet, amely alkalmas lesz különféle biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítására, vírusok és baktériumok szaporítására, új típusú vakcinák kutatására és fejlesztésére.

A harmadik pillér a nemzeti oltóanyaggyár lesz, ahol a hatóanyaggyártás a 2026-ra elkészülő töltő és kiszerelő üzem átadását követően indulhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.