Hirdetés
. Hirdetés

Fejlett technológiákkal kutatják magyar tudósok a latin nyelvet

|

Több mint 2,3 millió eurós támogatást nyert a Nyelvtudományi Kutatóközpont kutatójának projektje.

Hirdetés

Több mint 2,3 millió eurós támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán a latin nyelv változatainak jellemzőit újszerű kutatás keretében feltáró projekt, amely Adamik Béla, az ELTE Ókortudományi Intézet Latin Tanszékének docense, az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) tudományos tanácsadója vezetésével, nemzetközi kutatók részvételével zajlik majd.

Az NYTK pénteki közleménye szerint a Digitális latin dialektológia (DiLaDi): Nyelvi változatok az ókori és kora középkori források tükrében című pályázat az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Advanced Grant pályázatán 2 337 500 eurós (mintegy 867,2 millió forint) támogatást nyert.

Hirdetés

Mint írják, a projekt célja, hogy egy újszerű, átfogó kutatás keretében tárják fel a latin nyelv változatainak jellemzőit a Krisztus utáni első évezredben, a földrajzi és kronológiai szempontokra, valamint a latin-újlatin, illetve román átmenetre is tekintettel, az ókori és kora középkori szövegekben fellelhető hibák - a normától való eltérések - feldolgozása és elemzése révén.

A kutatás nemzetközi együttműködésben, öt év alatt valósul meg, alapjául a császárkori latin feliratok számítógépes nyelvtörténeti adatbázisa, az LLDB szolgál.

Mint írták, a DiLaDi egy olyan forráscsoport bevonásával kíván a vonatkozó kutatásoknak áttörő lendületet adni, amelyet eddig nem vettek kellőképpen figyelembe a kutatásban: a többnyire 7-8. századi, nyelvi változásokat tükröző adatokban igen gazdag, magánjogi jellegű, bőséges, eredeti oklevélanyag bevonása további távlatokat nyithat az eddig főként a feliratos anyagra támaszkodó adatbázis-alapú latin nyelvtörténeti és dialektológiai kutatások számára.

Az ELTE honlapján olvasható közlemény szerint a projektet egy 10 fős nemzetközi kutatócsoport valósítja meg nagy létszámú adatgyűjtő csapat segítségével az ELTE Ókortudományi Intézet Latin Tanszékével együttműködésben.

"E kutatás révén jobban megérthetjük azokat a latin dialektológiai folyamatokat, amelyek az újlatin, illetve román nyelvek kialakulásához vezettek, és így a középkori és modern Európa nyelvi, etnikai, sőt kulturális arculatának formálódását is befolyásolták" - olvasható az ELKH NYTK közleményében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.