Hirdetés
. Hirdetés

Ferencz Orsolya: keretmegállapodást írt alá Magyarország és az Európai Űrügynökség

|

A nemzeti kutatóűrhajós-programban történő együttműködést mélyítették el.

Hirdetés

A nemzeti kutatóűrhajós-programban történő együttműködésről írt alá keretmegállapodást Magyarország az Európai Űrügynökséggel (ESA) - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa.

Ferencz Orsolya elmondta, újabb mérföldkőhöz érkezett Hungarian to Orbit (HUNOR) magyar űrhajósprogram megvalósítása. A megállapodással az ESA támogatást nyújt nemcsak az űrhajósok kiképzéséhez, hanem a repülőorvosi képzéshez, a földi irányítóközpontban történő tevékenység megvalósításához és a tudományos program integrációjához is.

Ha tudni akarja, hogy Magyarország űrtevékenysége mennyire jelentős , nézze meg a Computerworld Café videósorozatának ide kapcsolódó részét:

Mindez azért egyedülálló lehetőség, mert a 22 tagállam közül Magyarország az első, amely egy nemzeti kutatóűrhajós-programját az ESA hivatalos partnereként tudja megvalósítani. Ez egy "igazán egyedi" megállapodás, mivel az űrügynökség első alkalommal lépett partnerségre saját nemzeti űrhajósprogramját megvalósító tagállamával, és ennek keretében válik lehetővé, hogy a magyar űrhajósok kiképzése az ESA kölni, illetve hollandiai központjában folytatódhasson.

"A most aláírt keretmegállapodással a Külgazdasági és Külügyminisztérium új szintre emeli az Európai Űrügynökséggel az együttműködését, magasabb szintű, szorosabb partnerségei viszonyt tudunk így ápolni a nemzetközi partnereinkkel. Fontos ez nemcsak a magyar űrszektor, hanem az egész európai űrközösség számára is" - fogalmazott Ferencz Orsolya, hozzátéve, ez "nagy pillanat" az egész magyar tudományos élet és a magyar űrkutatás számára is.

Hirdetés

A miniszteri biztos videójában emlékeztetett, 2021-ben fogadta el a magyar kormány a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kidolgozott nemzeti űrstratégiatervet, melynek segítségével a nemzeti kutatóhelyek, az egyetemek és űripari cégek egy közös nemzeti kutatóűrhajós-programban dolgozhatnak.

A Hunor-programban részt vevő egyetemek, cégek, űripari szervezetek olyan tudományos műszereket, kutatásokat és tudományos programokat valósítanak meg, amit majd a magyar űrhajós 2024 végén vagy 2025 elején a nemzetközi űrállomás fedélzetén tud végrehajtani - tette hozzá Ferencz Orsolya.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.