Hirdetés
. Hirdetés

Gartner: 2023-ban a nyilvános felhőszolgáltatásokra több mint 591 milliárd dollárt fordítanak

|

A Gartner új előrejelzése szerint a nyilvános felhőszolgáltatásokra fordított kiadások világszerte 20,7 százalékkal, 591,8 milliárd dollárra nőnek 2023-ban.

Hirdetés

A Gartner várakozásai szerint a szervezetek 490,3 milliárd dollárt költenek idén felhőszolgáltatásokra, ami 18,8 százalékos növekedést jelent a 2021 során befektetett 412,6 milliárd dollárhoz képest. Az, hogy a piac növekedési üteme az előrejelzések szerint az idei 18,8 százalékról 2023-ra 20,7 százalékra gyorsul, a növekvő vállalati keresletet tükrözi több felhőszolgáltatási kategóriában.

"A jelenlegi inflációs nyomás és a makrogazdasági feltételek nyomasztóan hatnak a felhőre fordított kiadásokra. A felhőalapú számítástechnika továbbra is a biztonság és az innováció bástyája marad, amely agilis, rugalmas és skálázható jellegének köszönhetően bizonytalan időkben is támogatja a növekedést" - mondta Sid Nag, a Gartner alelnöke, elemzője.

A Gartner előrejelzése a felhőszolgáltatások piacát hat fő szegmensbe sorolja. Várhatóan az infrastruktúra mint szolgáltatás kategória lesz 2023-ban a leggyorsabban növekvő szegmens. A Gartner becslése szerint az IaaS-kiadások jövőre legalább 29,8 százalékkal, 150,2 milliárd dollárra nőnek.

Hirdetés

"A felhőmigráció nem áll meg. Az IaaS természetesen tovább fog növekedni, ahogy a vállalkozások felgyorsítják az IT-korszerűsítési kezdeményezéseket a kockázatok minimalizálása és a költségek optimalizálása érdekében. A műveletek felhőbe történő áthelyezése a tőkekiadásokat is csökkenti azáltal, hogy a készpénzkiadásokat az előfizetési futamidőre hosszabbítja meg, ami kulcsfontosságú előny egy olyan környezetben, ahol a készpénz kritikus lehet a működés fenntartásához" - mondta Nag.

A platform mint szolgáltatás és a szoftver mint szolgáltatás szegmensek várhatóan 23,2 százalékkal, illetve 16,8 százalékkal növekednek. A PaaS-kiadások az idei 110,6 milliárd dollárról várhatóan 136,4 milliárd dollárra nőnek 2023-ra. Ugyanezen időszak alatt a SaaS költségvetése a kumulatív 146,3 milliárd dollárról több mint 195,2 milliárd dollárra nő.

A Gartner előrejelzése a felhőszolgáltatások piacának három másik szegmensére is kiterjed. Ezek a desktop mint szolgáltatás, a felhőkezelési és biztonsági szolgáltatások, valamint az üzleti folyamatok mint szolgáltatások szegmensek. A desktop-as-a-service olyan platformok gyűjtőfogalma, amelyekkel egy vállalat felhőalapú munkaállomásokat biztosíthat alkalmazottainak. Az ilyen munkaállomásokat könnyebb kezelni, mint a hagyományos személyi számítógépeket. A Gartner szerint a DaaS-kiadások idén elérik a 2,53 milliárd dollárt, 2023-ban pedig a 3,1 milliárd dollárt.

A Gartner piaci előrejelzésében a felhőmenedzsment és biztonság kategória olyan termékeket foglal magában, amelyek megkönnyítik a vállalatok számára a megvásárolt felhőszolgáltatások karbantartását és biztonságát. A kutatócég várakozásai szerint a kiadások ezen a területen jövőre elérik a 41,6 milliárd dollárt, szemben a 2022-es 34,1 milliárd dollárral.

A Gartner előrejelzésének hatodik fő fókuszterülete a szolgáltatásként igénybe vehető üzleti folyamatok (BPaaS) kategóriája. Ez a felhőalapú üzleti folyamatok kiszervezési ajánlatait foglalja magában. Ezek olyan feladatokban segítik a szervezeteket, mint az alkalmazások karbantartása. A prognózis szerint a BPaaS szegmens idén 60,1 milliárd dollárra, 2023-ban pedig 65,1 milliárd dollárra nő.

A felhőszolgáltatások piaca 2023-ban jelentősen gyorsabb ütemben fog növekedni, mint a teljes informatikai kiadások. A Gartner várakozásai szerint a világméretű IT-kiadások 2023-ban éves szinten 5,1 százalékkal, 4,6 billió dollárra emelkednek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.