Hirdetés
. Hirdetés

Genom-adattisztító szoftvert fejlesztettek a HUN-REN SZBK kutatói

|

Szegedi kutatók egy teljesen új számítógépes szoftvert írtak, amely sokkal pontosabban azonosítja be és távolítja el a genomi adatokban megbúvó szennyeződéseket.

Hirdetés

A Nature Communications folyóiratban jelent meg a Nagy László által vezetett, a Joint Genome Institute (JGI, USA) és a National Energy Research Scientific Computing Center (NERSC, USA) intézetekkel közös nemzetközi együttműködés új közleménye, mely a szekvencia adatbázisokba tévesen feltöltött, idegen szekvenciákkal szennyezett genom adatok lehetséges következményeivel és a szennyezések kitisztításával foglalkozik.

A közzétett munka fő részeként, a szegedi kutatók elkészítettek egy teljesen új számítógépes szoftvert (ContScout), amely a korábban más csoportok által közzétett megoldásokhoz képest lényegesen pontosabban azonosítja be és távolítja el a genomi adatokban megbúvó szennyeződéseket, miközben a horizontálisan géntranszfer révén szerzett géneket érintetlenül hagyja.

A kutatók a 844 megvizsgált eukarióta genom több mint felében mutattak ki bizonyos mértékű szennyeződést, melyek döntő többsége baktériumokból származott. A szennyeződés néhány esetben akkora mértéket öltött, a közzétett genom adatokból egy második élőlény közel teljes genomja rekonstruálható volt.

Hirdetés

A közzétett kézirat részletes példákon keresztül illusztrálja, milyen torzító hatással vannak a szennyező szekvenciák azokra a kísérletekre, amelyek az egyedi géncsaládok, valamint az élőlények evolúciós történetét kívánják feltárni.

Az együttműködésben résztvevő kutatók remélik, hogy a rangos folyóiratban közzétett eredményeikkel sikerül felhívniuk a tudományos közösség figyelmét a genomi szennyeződések eltávolításának fontosságára, valamint, hogy a kifejlesztett szekvencia tisztító szoftver az általánosan elfogadott genomi elemzési munkafolyamatok részévé válhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.