Hirdetés
. Hirdetés

Hamarosan beindulhat az elektromos járművekhez szükséges fémek mélytengeri bányászata

|

A mélytengeri bányászatot jelenleg tiltja a nemzetközi jog.

Hirdetés

Pandora aranyozott szelencéje várja a bányászokat a tengerfenéken, ahol nikkelben, kobaltban, mangánban és rézben gazdag polimetálos gócok találhatók. Annak ellenére, hogy még nem tudjuk, hogy az EV-fémek mélytengeri bányászata mekkora károkat okozhat, az óceánfenék védelmét szolgáló szabályozásban lévő kiskapunak köszönhetően 2024-ben megkezdődhet a bányászati tevékenység.

A tenger alatti roham élharcosa a Metals Company, egy kanadai székhelyű bányavállalat, amely szerint a mélytengeri bányászat előnyösebb, mint a szárazföldi bányászat. A TMC ragaszkodik ahhoz, hogy a mélytengeri bányászat kevésbé károsítja a bolygót, és Gerard Barron vezérigazgató a vállalat által az "óceánok tudományára" költött dollármilliókkal henceg - írja a Wired.

A tudományos közösség azonban nem ért egyet, ahogyan számos nagyvállalat, köztük a BMW, a Microsoft, a Google, a Volvo és a Volkswagen sem. Még maga Aquaman (azaz Jason Momoa) is felszólalt a gyakorlat ellen.

Hirdetés

A mélytengeri bányászatot jelenleg tiltja a nemzetközi jog, de a TMC és a Barron alig várja, hogy 2024 végére megkezdhesse a csomópontok feltárását. Ehhez a Nemzetközi Tengerfenék Hatóság által írt szerződésben van egy kiskapu: a kétéves küszöbérték. A szerződés 15. paragrafusaként ismert szakasza kimondja, hogy ha bármelyik tagország hivatalosan értesíti a tengerfenék-hatóságot arról, hogy tengeri bányászatot akar indítani a nemzetközi vizeken, a szervezetnek két éve van arra, hogy teljes körű szabályozást fogadjon el. Ha ez nem történik meg, a szerződés szerint az ISA "ennek ellenére megvizsgálja és ideiglenesen jóváhagyja az ilyen munkatervet". Ezt a szöveget általában úgy értelmezik, hogy a bányászatot teljes körű szabályozás hiányában is engedélyezni kell.

A The Metals Company a dél-csendes-óceáni Nauru szigetországgal kötött partnerséget, hogy megkerülje a mélytengeri bányászati tilalmat. Nauru elnöke 2021-ben értesítette a tengerfenék-felügyeleti hatóságot arról, hogy az ország bányászatot tervez. A kis szigetországot a fejlett országok már korábban is kizsákmányolták, és a Wired szerint Nauru offshore banki menedékként működött.

Az igazsághoz tartozik, hogy Nauru sokat nyerhet, ha a partnerség létrejön. Barron ragaszkodik ahhoz, hogy a TMC nem a mélytengeri bányászati tilalom megkerülése érdekében indította el a kétéves homályos folyamatot, mondván: "Nos, Nauru tette. Mi nem." Érdemes megemlíteni, hogy Nauru bányavállalata, a Nauru Ocean Resources, a Metals Company százszázalékos tulajdonú leányvállalata.

A tudósok szerint a mélytengeri bányászat kockázatai túl nagyok lehetnek, a bányászat visszafordíthatatlan hatásokkal járhat a szennyezéstől kezdve az általunk kevéssé ismert ökoszisztémák pusztulásán át az óceán szén-dioxid-megkötési képességének akadályozásáig.

A tudósok most moratóriumot követelnek a mélytengeri bányászatra, amíg nem tudjuk, milyen hatással lesz az óceánjainkra. A tudományos közösség szerint 2028-ra többet fogunk tudni, de a bányászat már jóval korábban elkezdődhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.