Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan gyomláljuk ki az adatgazt a gyökerénél fogva?

|

A szemét adat minden olyan adat, amely már nem szolgálja a célt.

Hirdetés

Ne hagyja, hogy a haszontalan, felesleges adatok megfojtsák a tárolási erőforrásait. Takarítson meg időt és pénzt, miközben kiküszöböli a potenciális hibákat és a zűrzavart az adathigiénia bevezetésével - bíztat az InformationWeek.com cikke.

Ahogy az adatgyűjtés egyre gyorsabbá és egyszerűbbé válik, egyre több vállalkozásnak kell szembenéznie egy új kihívással: a felesleges adatok azonosításával és eltávolításával - állapítja meg a portál.

"A szemét adat minden olyan adat, amely már nem szolgálja a célt. Ide tartozhatnak az elavult, hiányos, pontatlan vagy duplikált adatok" - állapította meg Kathy Rudy, az ISG technológiai kutatási és tanácsadó cég adat- és elemzési vezetője.

A szemét adatok talán leggyakoribb típusa az elfekvő adat, amelyek egyszerűen már nem hasznosak. "Ide tartoznak a dokumentumok, táblázatok, futtatható fájlok, ideiglenes fájlok, képek, a merevlemezeken, adatközpontokban és kézi eszközökön található vagy ott található adatok a vállalatok által nap mint nap létrehozott adatelemek" - mondja Rudy.

A szemét adatok akkor halmozódnak fel, amikor a rendszerek és az emberek nem összpontosítanak megfelelően az adatoknak mint olyan eszközöknek a létrehozására és fenntartására, amelyek összhangban vannak az üzleti célokkal, és segítenek azok elérésében - mondta Tyler Warden, a Syniti adat- és migrációkezelési szolgáltatások vezető alelnöke.

Nagyobb események, például egy adatmigrációs projekt vagy egy vállalati fúzió híján a selejtes adatok idővel fokozatosan szaporodnak. Általában olcsóbb korán kezelni, mielőtt még a felesleges adatoknak esélyük lenne felhalmozódni - figyelmeztet Warden.

Azok a vállalatok, amelyek nem teszik meg a szükséges lépéseket a felesleges adatok keletkezésének és megőrzésének megfékezésére, túlterhelt, kezelhetetlen és megbízhatatlan adatforrásokkal találják magukat szemben. "Minden másodpercben, amikor egy elektronikus eszközhöz kapcsolódunk, adatokat hozunk létre. Minden e-mail, amit írunk, minden prezentáció, amit előkészítünk, minden bejegyzés, amit egy vállalati rendszerbe teszünk, minden keresés az interneten és így tovább adatokat hoz létre. De nem minden adat hasznos vagy használható" - mutatott rá Rudy.

Hirdetés

Az adatok már a kezdetektől fogva rosszul indulhatnak, például amikor a kézi adatbevitel során hibákat követnek el. Az adatok akkor is szemétté válhatnak, ha túl sokáig tart, amíg célba érnek, például amikor egy közegészségügyi hatóság, amely a betegségek előfordulásának naprakész statisztikáitól függ, véletlenül elavult adatokhoz fér hozzá. "Ha nem tudjuk felhasználni az adatokat, vagy ami még komolyabb, ha nem szabad felhasználni őket... akkor azok szemét adatok" - mondja Andrea Malick, az Info-Tech Research Group elemzője és kutatási igazgatója.

Bár széles körben elismert tény, hogy a felesleges adat holt teher, amelyet azonnal ki kell irtani, amint felfedezik, a haszontalan fájlok tényleges kidobása trükkös és kockázatos lehet. "Még akkor is, ha tudjuk, vannak felesleges adatok, félünk, hogy valami fontosat távolítunk el. Nehéz lehet önkénteseket találni, akik hajlandóak bármilyen típusú vállalati adatot a feledés homályába küldeni. Mindenki a szemétkupacot figyeli, mindenki azt akarja, hogy valaki tegyen valamit, de nincs kijelölt ember vagy világos irányelvek a cselekvésre" - mondta Malick. Ennek eredményeképpen a szemétadatok megmaradnak és nagyobb kupacokká nőnek.

Az akadályok ellenére az ócska adatokat fel kell tárni és meg kell semmisíteni, mivel akadályozzák az üzleti hatékonyságot és termelékenységet, miközben téves és potenciálisan üzleti szempontból végzetes feltételezésekhez és döntésekhez vezethetnek. "A szemét adat a folyamatokat hosszabbra nyújtja, rossz döntésekhez vezet, valód" - mondja Warden.

Minden vállalkozásnak átfogó és dokumentált adatmegőrzési szabályzatra van szüksége, amely a tárolt adatok minden típusára és kategóriájára kiterjed. Az osztályvezetőket is rendszeresen emlékeztetni kell a szabályzat iránymutatásainak betartására és betartatására.

A nyilvánvalóan felesleges adatoktól való gyors megszabadulás kiváló módja egy olyan automatikus tisztítóeszköz használata, amely rendszeresen ellenőrzi és törli az ideiglenes és felesleges fájlokat anélkül, hogy károsítaná a rendszer szerves rendszerfájljait vagy a releváns vállalati adatokat. "Ez a módszer azért kényelmes, mert az automatizált eszköz megkeresi és gyökerestül eltávolítja az összes kéretlen fájlt anélkül, hogy a felhasználó jelentős erőfeszítéseket tenne. Ráadásul az ilyen eszközök rendszeres vizsgálatokat végeznek, és riasztásokat küldenek a törlendő kéretlen fájlokról" - állapította meg Eric McGee, a TRG Datacenters vezető hálózati mérnöke. "

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.