Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan kezelik Ausztria energiaválságát blokkláncokkal?

|

A MyPower egész Ausztriában tokenizálja a napelemes fotovoltaikus eszközöket, lehetővé téve a fogyasztók számára, hogy részesüljenek a részleges tulajdonjogból és befektessenek a megújuló energiaforrásokba.

Hirdetés

Az éghajlatváltozás az emberiség egyik legnagyobb globális kihívásává vált. Ugyanakkor a szénhidrogén energiaforrásoktól, például a széntől, a kőolajtól és a földgáztól való függés még mindig erős. A köréjük épülő ellátási vonalak a geopolitikai feszültségek miatt még sebezhetőbbek. Az Oroszország elleni jelenlegi szankciók miatt a szakértők most emelkedő villamosenergia-árakra és az európai energiapiacra gyakorolt negatív hatásokra számítanak.

Az osztrák kormány megérti az energiaátállás sürgős szükségességét, és ambiciózus célként tűzte ki, hogy 2040-re klímasemlegessé váljon. A fosszilis energiát helyettesítő alternatív megoldások csak lassan jelennek meg, és többnyire még nem is elég hatékonyak nagy léptékben. Vannak azonban ígéretes megközelítések, különösen a decentralizált megújuló energiák vagy a blokklánc technológia formájában a peer-to-peer (P2P) energiakereskedelemben.

Hirdetés

Ausztriában már vannak olyan kísérleti projektek, amelyek az energiapiacon P2P-kereskedelemmel foglalkoznak. Az élen jár a blokklánc-skálázó Riddle&Code és Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie, amely 2020-ban közös vállalatot alapított Riddle&Code Energy Solutions néven.

Idén április 1-jétől Kai Siefert a közös vállalat új vezetője. Korábban a Wien Energie informatikai stratégája volt, és a bécsi MyPower energia tokenizációs platformon dolgozott. A Cointelegraph megkérdeztge tőle, hogyan lehet a blokklánc segítségével felvenni a harcot az energiaválsággal.

A Wien Energie és a Riddle&Code már régóta együttműködik. A vállalatok még 2017-ben indították el az első Peer2Peer nevű projektet a Quartierben, ahol tokenizálták a fotovoltaikus napelemes rendszereket, hogy a fogyasztók részt vehessenek az energiatermelésben. Később, 2018 végén, amikor Siefert még a Wien Energie informatikai stratégája volt, csapata Astrid Schoberrel, a Wien Energie informatikai vezetőjével közösen blokklánc-stratégiát dolgozott ki, és az energia tokenizáció témájára összpontosított biztonsági tokenekkel és közüzemi tokenekkel.

Ennek eredménye lett a MyPower platform. Először a Wien Energy és a Riddle&Code tesztelte a saját maga által termelt napenergia decentralizált kereskedelmét blokkláncon keresztül egy intelligens városi projektben 100 résztvevővel. Minden simán ment, és 2021-ben elindult a fotovoltaikus erőművek tokenizációs platformja. A Riddle&Code tokenizálta Ausztria legnagyobb naperőművét, és 1000 ügyfelet szerzett, akik a reklámkampány részeként a Wien Energie által tokenek formájában kibocsátott energiautalványokat vásároltak, amelyekkel az áramszámlákat lehetett kifizetni.

Most a MyPower egész Ausztriában tokenizálja a napelemes fotovoltaikus eszközöket, lehetővé téve a fogyasztók számára, hogy részesüljenek a részleges tulajdonjogból és befektessenek a megújuló energiaforrásokba.

Siefert szerint az energiamegosztás koncepciója jelenleg nagyon keresett. Oroszország ukrajnai inváziója és a koronavírusválság miatt az áramárak az egekbe szöktek. Az emelkedő energiaárakat olcsóbb megújuló energiákkal, intelligens információs technológiával és az energia megosztásával lehet enyhíteni.

A blokklánc-alapú energiamegosztással a közösen megtermelt villamos energiát betáplálják a hálózatba, elosztják és közvetlenül a lakásoknak értékesítik, méghozzá közvetítő nélkül. A fel nem használt kilowattórákat más energiaközösségeknek is el lehet adni, így a fogyasztók pénzt keresnek vagy megtakarítanak.

Az energiamegosztás lehetővé teheti a közvetlen energiakereskedelmet az energiafogyasztók (energiatermelők és végfogyasztók) között, akik ezzel a megközelítéssel átvehetik az irányítást a termelés és a kereslet felett. Azok az emberek, akik lakásukat bérlik, aktívan részt vehetnek az energiaátállásban, és részesülhetnek a bevételből. Ezáltal a fogyasztók jobban részt vesznek saját termelésükben, és a helyi értékteremtés kerül a középpontba.

"Nem kell Oroszországból földgázt vagy Szaúd-Arábiából olajat vásárolni ahhoz, hogy itt, Európában energiát teremtsünk. A nap gyakorlatilag ingyen jön, és megbízhatóan termel áramot. Sokan azonban nem tudnak részt venni ebben, mert nincs saját házuk, hanem albérletben laknak, vagy egyszerűen nincs módjuk egy nagy napelemes rendszer megvásárlására. Ezeket az erőműveket azonban feloszthatjuk kis digitális eszközjegyekre, így a kis tőkével rendelkező magánbefektetők is részt vehetnek benne" - mondta Siefert.

Ausztriában már léteznek kis megújuló energiával foglalkozó közösségek, például az Erneuerbare-Energie-Gemeinschaften (EEG). Az ilyen energiaközösségek (Ausztriában és a megújuló energiaforrások bővítéséről szóló törvény szerint) nonprofit irányultságú jogi személyek, amelyek célja a megújuló energia termelésének, elosztásának és fogyasztásának decentralizálása elsősorban közhasznú céllal. Az ilyen EEG-k még mindig kis szerepet játszanak a megújuló energia termelésében, helyi és regionális elosztásában és fogyasztásában, és gyakran nem túl nyereségesek.

A dolgok azonban kezdenek fejlődni. Siefert szerint az EEG-k iránti kereslet az emelkedő energiaárak miatt máris hatalmas mértékben megnőtt, és a Riddle&Code Energy Solutions műszaki megoldásokat kínál az ilyen EEG-k felállításához és üzembe helyezéséhez. "A rendszerünkkel decentralizált piacterekhez is csatlakoztathatjuk őket" - mondta Siefert. Erre már most is van lehetőség a megújuló energiaforrások bővítéséről szóló törvény révén, amely 2021 óta van hatályban, és amely egy európai uniós irányelv, amelyet átültettek a nemzeti jogba.

Siefert megjegyezte, hogy "egyre nagyobb az érdeklődés a megújuló energiák iránti érdeklődés" Ausztriában, Európában és világszerte. A megújuló energiák területén dolgozó vállalatok most kerülnek a figyelem középpontjába, mivel világszerte részesülnek az éghajlat-politika által kedvelt nagy beruházásokból" - tette hozzá az osztrák szakember.

Jelenleg Ausztriában még nem engedélyezett a P2P energiakereskedelem. Minden a jelenlegi villamosenergia-piaci infrastruktúra alapján működik, és a számlázási adatokat a mérés után 24 órával teszik elérhetővé a hálózatok. A Riddle&Code Energy Solutions azonban már valós időben átveheti ezeket az adatokat. Az okos mérőről élőben olvassák le az adatokat az ügyfélfelületről, és egy megbízható átjárón keresztül továbbítják azokat aláírva és teljesen titkosítva a blokkláncon. Onnan ezek az adatok azonnal kiolvashatók. Az ügyfelek negyedóránként láthatják, hogyan növekszik a hitelük kilowattóra-tokenben kifejezve.

Ezek az adatok egyelőre nem használhatók számlázásra, de segítenek a helyes fogyasztási magatartás ösztönzésében. Az ilyen adatoknak köszönhetően az ügyfél láthatja, hogy mennyi zöld energia van a hálózaton a közösségi létesítményből, és ezt az időt például a mosógép bekapcsolására vagy az elektromos autó feltöltésére használhatja. Ez viszont közvetett hatással van a számlára, mert az ügyfelek így kevesebbet fizetnek, ha több áramot használnak a saját közös forrásukból.

"Az a célunk, hogy mindenki részt vehessen az energia megosztásában. A magán P2P-kereskedelem azonban jelenleg nem lehetséges Ausztriában, amíg nem születik jogi szabályozás. Ezért szeretnék itt nagyobb szabadságot látni a kormányzati oldalról, és nagyobb sebességet a megújuló energiaforrások elterjedésében. Ausztria az EU és a világ egyik vezető országává válhat a P2P energiakereskedelem és az energiaközösségek fejlesztése terén" - vélekedett Siefert.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.