Hirdetés
. Hirdetés

Hollandia: 500 háztartás melegszik az újratölthető vaspornak köszönhetően

|

Az energiaválság innovációt szül.

Hirdetés

Gáz helyett vasporral fűteni? Nem vicc, meg lehet csinálni! A sart-up RIFT és az Ennatuurlijk egy olyan tesztrendszert állítanak fel, amely 500 háztartást lát el vasporból származó energiával.

A TU Eindhoven spin-offja, a RIFT (Renewable Iron Fuel Technology) a fosszilis tüzelőanyagok fenntartható alternatívájaként globális szinten tervezi használni a vasat, mint fűtőanyagot a CO2-kibocsátás csökkentésére. Az Ennatuurlijkkel közösen futó kísérleti projekt fontos lépés e cél elérése felé. A hollandiai Helmond városában a start-up most egy egy megawatt kapacitású, koncepciót bizonyító kazánon dolgozik. Ez - az Ennatuurlijk hőhálózatán keresztül - ötszáz háztartás fűtését biztosíthatja.

Hirdetés

A rendszer a következőképpen működik: a kazánban vasport égetnek el. Ebben a folyamatban sok hő szabadul fel, például a távhőhálózatok számára. Ami megmarad, az a rozsdapor. Ez hidrogén felhasználásával ismét vasporrá alakítható, ami viszont "feltölti" a port, és körkörös tüzelőanyagot hoz létre. Az induló vállalkozás most mindkét komponenshez tesztüzemet épít. Az első, vasport égető tesztkazánt Helmondban fogják üzembe helyezni. A rozsdaport ismét vasporrá alakító rendszer Arnhemben található. Ez az első a maga nemében.

Mark Verhagen, a RIFT vezérigazgatója úgy látja, hogy a vastüzelőanyag fontos eszköz a fenntarthatóság szempontjából. "Az ipari folyamatoknak és a hőhálózatoknak hatalmas mennyiségű energiára van szükségük. Az olyan fenntartható alternatívák, mint a villamos energia és a hidrogén nem mindig képesek ezt biztosítani. Hálózatainkat nem arra tervezték, hogy a jelenlegi felhasználáson felül ilyen rövid időn belül ennyi energiát szolgáltassanak az iparnak" - állítja. "Ezekben az ágazatokban tehát az olyan alternatívák, mint a vaspor, igazán fontosak."

"Ebben a folyamatban nem szabadul fel CO2. Emellett a folyamat során a nitrogénkibocsátás sokkal alacsonyabb, mint a szénből vagy gázból származó kibocsátás" - magyarázza Verhagen. A vastüzelőanyag számos előnnyel is jár. Egyrészt nagy energiasűrűséggel rendelkezik. Egy köbméter vasfűtőanyag annyi energiát tartalmaz, mint tizenegy köbméter hidrogén nagy nyomáson. Emellett sokkal biztonságosabb tárolni és szállítani, mint a hidrogént. Végül, tárolás közben nem veszít energiát. "Ez történik például az akkumulátorokkal; azok idővel lemerülnek".

A RIFT start-up az Eindhoveni Műszaki Egyetem (TU/e) SOLID hallgatói csapatából indult. A csapat 2015 óta dolgozik együtt az egyetem kutatóival a vasfűtőanyag mögötti technológián. A diákcsapat a technológiát - a Metal Power Consortium részeként - 2020-ban tesztelte a Swinkels családi sörfőzde gyárában. A vasfűtőanyag a sörfőzéshez szükséges hőt állította elő. Mark Verhagen volt a SOLID csapatvezetője a 2019/2020-as tanévben. "Ekkor tudtuk bebizonyítani, hogy a technológia valóban működik. A mostani kísérleti kísérlettel bebizonyíthatjuk, hogy kereskedelmi potenciállal is rendelkezik. A SOLID-nál gyakran kaptunk szkeptikus reakciókat olyan emberektől, akik szerint ez a technológia nem fog működni. De működik!"

A RIFT két éven belül egy öt megawattos vasüzemű erőművet akar építeni. Ennek érdekében már aláírták a Veolia Industrial Services-szel való együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot.

"A jelenlegi, egy megawattos kísérleti üzemmel az erőmű legfontosabb elemeit tanulmányozzuk kereskedelmi környezetben. Ezt követően tovább tudjuk optimalizálni a rendszert, és az öt megawattos rendszerre méretezhetjük. A vasfűtőanyagot a fosszilis tüzelőanyagok fontos fenntartható alternatívájának tartom a szélturbinák, a napelemek és a hidrogén mellett. Célunk, hogy ezzel világszerte képesek legyünk dekarbonizálni a nehézipart."

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.