Hirdetés
. Hirdetés

Hszi Csin-ping elnök technológiai önállóságra hívta fel Kínát az USA-val való feszültség közepette

|

Növelni akarják Kína élvonalbeli technológiai tehetségekből álló állományát.

Hirdetés

Hszi Csin-ping elnök szerint Kínának alulról kell megoldania a kulcsfontosságú technológiai területeken felmerülő kérdéseket - jelentette az állami média, miközben az ország egyre több, olyan fejlesztést támogat, amely az amerikai exportellenőrzés miatt kieső fejlett technológia helyére állhat.

Hszi kedden a 24 fős politikai bizottság - a kormányzó Kínai Kommunista Párt egyik legfőbb döntéshozó szerve - ülésén azt mondta, hogy Kínának meg kell erősítenie a tudományos és technológiai alapkutatást, ha önállóságot akar elérni és globális technológiai nagyhatalommá akar válni - jelentette a Hszinhua állami hírügynökség.

"Ahhoz, hogy megbirkózzunk a nemzetközi tudományos és technológiai versennyel, elérjük az önállóság és az önfejlesztés magas szintjét... sürgősen meg kell erősítenünk az alapkutatást, és a kulcsfontosságú technológiai problémákat a forrásból kell megoldanunk" - idézte Hszi szavait a Hszinhua.

Hirdetés

A felhívás akkor hangzott el, amikor Kína egyre nagyobb ellenszéllel találkozik a fejlett félvezető-technológia beszerzése terén az Egyesült Államokkal és szövetségesei részéről. Januárban például Japán és Hollandia beleegyezett, hogy betartják a kínai chipszektorral szembeni exportkorlátozásokat, amelyeket az amerikai kormány 2022 októberében jelentett be.

Az eredeti amerikai szankciók a fejlett mesterséges intelligencia (MI) számítástechnikai chipek kínai beszerzéseit vették célba, valamint olyan berendezéseket, amelyeket a chipgyárak élvonalbeli számítástechnikai chipek előállítására használhatnak.

Hszi kedden azt is mondta, hogy növelni kell Kína élvonalbeli technológiai tehetségekből álló állományát - jelentette a Hszinhua, megismételve egy 2021-es beszédét, amelyben azt mondta Kínáról, hogy 2035-re "stratégiai és technológiai erőnk és magas színvonalú tehetségekből álló hadseregünk tekintetében a világ vezető országai közé kell tartoznia" - számolt be a Reuters.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.