Hirdetés
. Hirdetés

IBM Cloud: A hibrid felhők innovációt kínálnak, de nem kihívások nélkül

|

Ahogy a technológiai vezetők a hibrid felhőalapú számítástechnika felé mozdulnak el, küzdeni kénytelenek a biztonsággal, a munkaerő-képzettséggel és a jogszabályi megfeleléssel - derült ki az IBM Cloud új jelentéséből.

Hirdetés

A hibrid felhőalapú számítástechnika előnyei meggyőzőek, és sok IT-vezető a digitális átalakulás útjának részeként a hibrid ajánlatok mellett dönt. A hibrid felhő lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy bizonyos adatokat helyben lévő infrastruktúrán belül tartsanak, míg más számítástechnikai igényeket kiszervezzenek nyilvános felhőszolgáltatásokba. Az ilyen modell előnyei közé tartozik a költségoptimalizálás, a skálázhatóság és az adatszuverenitási követelményeknek való megfelelés rugalmassága. A legegyértelműbb hátrány az ilyen modell kezelésének bonyolultsága.

Az IBM Transformation Index című jelentésében a State of the Cloud című, a héten közzétett felmérés eredményei szerint az informatikai és üzleti szakemberek megértik a hibrid felhőhasználat előnyeit, és úgy vélik, hogy a felhőtechnológia modernizálásához több felhőből álló megközelítésre van szükség. A felmérés válaszadói azonban a felhőcélokat akadályozó korlátozó tényezőként a biztonsági aggályokra, a készségek hiányára és a megfelelési problémákra mutattak rá. Az IBM tanulmánya szerint a válaszadók több mint fele a biztonsággal kapcsolatos aggodalmakat, 53 százalékuk pedig a megfeleléssel kapcsolatos nehézségeket említette. Talán a legjelentősebb, hogy közel 70 százalékuk úgy vélte, a csapatukból hiányoznak a felhőkörnyezetek sikeres kezeléséhez szükséges készségek.

Hirdetés

Az iparági szabályozások globális növekedésével együtt jár a megfeleléssel kapcsolatos összetettség is. A megkérdezett szakemberek több mint fele szerint a megfelelés szavatolása a felhőben már most is túl nehézkes. A hibrid modell - a több felhőből álló környezetek kezelésének holisztikusabb megközelítésével szemben - a munkaterhelések kezelésének silózott megközelítése miatt nagyobb kockázatot mutat a "Frankencloudok", vagyis a szétesett és nehezen navigálható felhőhálózatok megjelenésére, így nehezen védhető az adatszegések és a biztonsági vakfoltok ellen.

Az adatbiztonság növelésére irányuló erőfeszítések esetében 10-ből 6 válaszadó arról számolt be, hogy használ biztonsági eszközöket (többek között VPN-eket, többfaktoros hitelesítést és bizalmas számítástechnikát), a válaszadók 32 százaléka szerint a biztonsági fenyegetések jelentik a legfőbb akadályt a felhőkörnyezetek közötti integrált munkaterhelések elterjedése előtt.

Mégis, mivel a válaszadók 77 százaléka már használ hibrid felhőket, a kérdés nem az, hogy a vállalatok átveszik-e a hibrid modelleket, hanem az, hogy hogyan fognak szembenézni az integrációval járó kihívásokkal. Hillery Hunter, az IBM Cloud CTO-ja elmondta, hogy lehetséges megoldást lát az iparágspecifikus felhőkben. "Az iparágspecifikus felhők, amelyek adatvédelmi és kockázatalapú megközelítést alkalmaznak, kulcsfontosságúak a vállalatok sikeres hibrid felhőstratégiájához. Az IBM Cloud for Financial Services például beépített biztonsági és megfelelőségi ellenőrzéseket tartalmaz, amelyeket kifejezetten erre az erősen szabályozott iparágra terveztek" - mondta Hunter.

A felmérés eredményeire reagálva az IBM olyan eszközök kiadását tervezi, amelyekkel a vállalkozások nyomon követhetik az átalakuláshoz vezető útjukat, miközben értékelik a más vállalatokkal való összehasonlításban elért eredményeiket. Az eszközök az akadályok hatékony diagnosztizálására összpontosítanak majd, és viszonyítási pontokat kínálnak a sikerhez - közölte az IBM az ITProToday szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.