Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Pénzeső a felhőre

|

Idén felível a felhőre fordított költés Közép- és Kelet-Európában az IDC friss előrejelzése szerint. A gyártóipar pénztárcája nyílik a legnagyobbra, de más szektorok még nála is gyorsabb felhőmigrációra kapcsolnak.

Hirdetés

Nyilvános felhőben elérhető infrastruktúra- és szoftverszolgáltatásokra idén 27 százalékkal többet költenek majd a vállalatok Közép- és Kelet-Európában, mint tavaly, így a piac mérete 5 milliárd dollár fölé nőhet az International Data Corporation (IDC) újonnan közreadott költéskalauza (Worldwide Public Cloud Services Spending Guide) szerint. Szűkebb régiónkban 2021-ben a gyártóiparban lesz a legnagyobb az ilyen beruházások pénzügyi kerete, de a felhőmigráció üteme olyan iparágakban ígérkezik a leggyorsabbnak, mint a professzionális szolgáltatások, a kis- és a nagykereskedelem, valamint a távközlés és a média.

A közép-kelet-európai vállalatok tisztán látják, a házon belüli megoldásokról nyilvános felhőre kell váltaniuk ahhoz, hogy ügyfeleiknek agilis, rugalmas és testre szabható szolgáltatásokat adhassanak - mutatott rá az elemző. Térségünkben egyre több szervezet választ például platformszolgáltatásokat az alkalmazásfejlesztés és -szállítás gyorsításához. A trend különösen a pénzügyi szektorban erős, ahol a PaaS megoldások az innovatív, ügyfélközpontú szolgáltatások gyors és költséghatékony piacra vitelében kulcsszerephez jutnak.

Hirdetés

- Digitális átalakulásukban és üzleti állóképességük erősítésében a közép-kelet-európai vállalatok mind nagyobb mértékben támaszkodnak felhőszolgáltatásokra, amelyekre a COVID-19 krízisből kilábalva egyre többet fordítanak - mondta Soheyla Mirshahi, az IDC vezető kutatáselemzője. - Infrastruktúrájukat és alkalmazásaikat is a felhőbe viszik a különböző iparágak szereplői, hogy szolgáltatásaik rugalmasságát fokozzák, és költségeik csökkentése mellett nagyobb hatékonyságra tegyenek szert.

Prosperáló professzionális szolgáltatások

Éves alapon 6,1 százalékkal fog bővülni 2021-ben az informatikai és kommunikációs technológia (ICT) teljes piaca Közép- és Kelet-Európában, így mérete meghaladja majd a 139 milliárd dollárt, prognosztizálja az IDC másik jelentésében (Worldwide Semiannual ICT Spending Guide Industry and Company Size), amelyet hat havonta frissít. Az előrejelzés szerint 2025-ig a növekedés üteme - évente átlagosan 5,8 százalék - a professzionális szolgáltatások szegmensében lesz a leggyorsabb.

A hardver kategóriájában idén az infrastruktúra szolgáltatások (IaaS), az okostelefonok és a személyi számítógépek piacán is kétszámjegyű lesz a bővülés térségünkben. Az IT üzemeltetés költségének csökkentése, valamint az agilitás és az állóképesség növelése is a felhőalapú infrastruktúra szolgáltatások felé fordítja a vállalatokat, mutatott rá az IDC. Az okostelefonok és a PC-k pedig a dolgok internete (IoT), a peremhálózati és az adatközponti környezetek, valamint a felhőszolgáltatások mellett elsődleges kliens eszközként segítik a munkavégzés új, hibrid modelljeinek bevezetését.

Kiberbiztonságra 2021-ben is sokat költenek a szervezetek, ez a terület változatlanul a piacbővülés egyik fő hajtóereje - állapította meg nemrég készült felmérésében (European Industry Acceleration Survey) az IDC. A nagy- és a középvállalatok azonban gyorsabb ütemben növelik biztonsági beruházásaikat, mint a kisebb vállalkozások. Az elemző ezt azzal magyarázza, hogy a nagyobb szervezetek ellenállóbbak a makrogazdasági sokkhatásokkal szemben, ráadásul egyes országokban a COVID-19 vonatkozású kormányzati támogatásokból is több jutott nekik.

- A járványválság továbbra is befolyásolja az ICT beruházásokat Közép- és Kelet-Európában, de a szállítók, a szolgáltatók és rendszerintegrátorok azért találnak üzleti lehetőségeket - mondta Soheyla Mirshahi. - A vállalatok a működés és a munkavégzés új modelljeire térnek át, amelyek az agilitást, a rugalmasságot, az ügyfélközpontúságot és a folyamatautomatizálást helyezik előtérbe. Az infrastruktúra szolgáltatások iránti kereslet növekedése kétszámjegyű lesz a következő években is.

A munkavégzés jövője

Európában 2021-ben a munkavégzés jövőjét megalapozó (FoW) beruházások összértéke meghaladja majd a 145 milliárd dollárt - adott előrejelzést az IDC új költési kalauzában (Worldwide Future of Work Spending Guide), amelyet idén júliusban első alkalommal bocsátott ki. A kalauz szerint az összeg harmadát - 46 milliárd dollárt - a szervezetek hardverre fordítják majd, a robotokat és drónokat, az infrastruktúra szolgáltatásokat (IaaS) és az IoT eszközöket is beleértve, míg szoftverre és IT szolgáltatásokra 37 milliárd, illetve 27 milliárd dollárt fognak költeni.

A járványhelyzetben nagy lendületet vett a munkavégzés új modelljeinek térhódítása, amelyek a harmadik vállalati platformot alkotó technológiákra épülnek. Az új modellek - közöttük a távmunka - az európai szervezeteket is arra késztetik, hogy az alkalmazotti élmény javítása és a munkahelyek gyorsabb átalakítása érdekében a fizikai terek és a vállalati kultúra fejlesztésébe, valamint a képességek digitális kiterjesztésébe is beruházzanak. Az IDC szerint idén az európai vállalatok a szervezeti kultúra fejlesztése terén több mint 17 százalékkal költenek majd többet, de a FoW beruházások összességükben is kétszámjegyű növekedést mutatnak majd a következő években. Az adaptív képességek fejlesztését célzó költés 2021-ben például 37 százalékkal lesz nagyobb a tavalyinál - ezt a használati esetet többek között tudásmenedzsment rendszerek és olyan technológiák támogatják, mint az analitika és a mesterséges intelligencia.

Cikkünk a Computerworld 2021. augusztus 24-ei lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.