Hirdetés
. Hirdetés

Japán 2022-ben indítja el a bankbetét-alapú digitális valutát

|

A tesztek idén vagy jövő év elején kezdődnek, hogy felmérjék hatását.

Hirdetés

Japánban már idén megkezdődik egy új, bankbetétekkel támogatott digitális valuta tesztüzeme, amelybe az ország vezető bankjai és mintegy 70 másik vállalat és szervezet is bekapcsolódik. A tesztüzem a digitális valuta alacsony költségű üzleti tranzakciók, például a vállalatok közötti nagy összegű kifizetések megvalósíthatóságára összpontosít. A csoport célja, hogy a valuta már 2022 második felében forgalomba kerüljön - jelentette a Nikkei.

A Digitális Pénznemek Fóruma szerdán jelentette be a kísérletet. A fórumhoz tartozik a MUFG Bank, a Sumitomo Mitsui Banking Corp., a Mizuho Bank, a Japan Post Bank és a Nippon Telegraph and Telephone csoport. Az East Japan Railway - amely Tokió forgalmas Yamanote vonalát üzemelteti -, a Mitsubishi konszern, a Kansai Electric Power és a Seven & i Holdings kiskereskedelmi óriás szintén tagja a fórumnak. A Japán Pénzügyi Szolgáltatási Ügynökség és a Bank of Japan megfigyelőként lesz jelen.

Hirdetés

A valuta ideiglenes neve DCJPY. A tesztek idén vagy jövő év elején kezdődnek, hogy felmérjék, a digitális valuta képes-e az üzleti vállalkozások közötti tranzakciók és az elektromos áram kereskedelmének lebonyolítására.

A DCJPY a blokklánc elosztott főkönyvi technológiát fogja használni, és bankbetétek adják a fedezetet. A felhasználók a számlanyitás után kezdhetik meg a tranzakciókat a digitális valutával. Várhatóan hazai vállalatok és magánszemélyek fogják használni, a minimális tranzakciós értéket 1 jenben állapították meg.

Az elektronikus pénz széles körben elterjedt Japánban, mivel több tízmillió ingázó viseli az intelligens kártyaként is használható Suica és Pasmo vonatbérleteket, amit főként kisebb fogyasztói tranzakciókra használnak. Míg az elektronikus pénzt általában nem lehet visszaváltani készpénzre, ha egyszer már feltették a kártyára, a digitális valuták szabadon átválthatók, ami hasznosabbá teszi őket a vállalkozások számára.

Egy olyan fizetési platform, amelyben a különböző iparágak széles köre vesz részt, javíthatja az átutalások és fizetések sebességét, miközben a tranzakciós költségeket is csökkenti. A valuta bankbetétekkel való alátámasztása a hitelességét hivatott erősíteni.

A világ számos központi bankja indít digitális valutát, vagy fontolgatja annak bevezetését. A Bank of Japannak egyelőre nincsenek konkrét tervei digitális valuta kibocsátására. Jövő áprilisban azonban megkezdi a második fázisú kísérleteket, amelyek a digitális valuta és a készpénz közötti konverzióra, valamint a magánszektorban történő elszámolási mechanizmusokkal való lehetséges együttműködésre összpontosítanak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.