Hirdetés
. Hirdetés

Japán vállalatok vezetnek a napelemes innovációban

|

Azonban a jelenlegi tíz legnagyobb gyártó vállalat a csőben lévő napenergia projektek alapján túlnyomórészt kínai.

Hirdetés

Az Energy Monitor heti adataiból kiderül, a napelemes (fotovoltaikus) PV-innováció jelenlegi vezetői főként japán vállalatok, különösen a Mitsubishi és a Panasonic jár az élen.

A napelemes PV szabadalmi területet a kelet-ázsiai vállalatok uralják. A tíz legtöbb napelem szabadalommal rendelkező vállalat közül hat japán, további három pedig dél-koreai. Figyelemre méltó, annak ellenére, hogy Kína a megújuló technológiák területén egyre nagyobb szerepet játszik a szabadalmak bejelentésében, egyetlen kínai vállalat sincs a napelemes innováció terén az első tíz között.

Egyértelmű, hogy a meglévő tiszta energiamegoldások, például a megújuló energia, az energiatárolási technológia és az energiahatékonyság önmagukban elegendőek az energiaátmenet előmozdításához és a globális kibocsátás csökkentéséhez. A szakirodalom a politikai és üzleti akarat hiányát nevezte meg a meglévő technológiák gyors és tömeges bevezetése előtti elsődleges akadályaként.

Hirdetés

A technológiai innováció, a kutatás és a fejlesztés azonban elengedhetetlen az energetikai átmenet felgyorsításához. A szabadalmak és a technológiai áttörések lehetővé tették, hogy a megújuló energiát hasznosító technológiák költségei csökkenjenek és versenyképessé váljanak a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben. A gazdasági ösztönzés megkönnyítette a politikai döntéshozók és a vállalkozások számára a megújuló energiaforrások elterjesztését és a fosszilis tüzelőanyagokról való elmozdulást. Az adatokból ítélve a napenergia jövője Kelet-Ázsiában formálódik, az európai és amerikai vállalatokat maga mögött hagyva.

Annak ellenére, hogy a japán vállalatok technológiai vezető szerepet töltenek be, a napenergia-technológia nagyüzemi gyártása terén lemaradásban vannak. A GlobalData adatai azt mutatják, hogy a jelenlegi tíz legnagyobb gyártó vállalat a "csőben lévő" napenergia projektek alapján túlnyomórészt kínai. Végül is a technológiai fejlődés nem feltétlenül egyenlő az ipari termeléssel. Az energetikai átmenet időben történő előmozdítása érdekében a megújuló energiaforrások kiépítésének mind az ipari, mind a technológiai szempontjait támogatni és ösztönözni kell - vélik az Energy Monitor elemzői.

A 10 legnagyobb gyártó vállalat a napelemes projektek száma alapján, 2021

1.

Trina Solar (Kína)

2,9 GW

2.

TotalEnergies (Franciaország)

2,1 GW

3.

Risen Energy (Kína)

2,3 GW

4.

LONGi Green Energy Technology (Kína)

7,4 GW

5.

JinkoSolar Holding (Kína)

9,7 GW

6.

JA Solar Technology (Kína)

5,6 GW

7.

Hanwha Q CELLS (Dél-Korea)

1,5 GW

8.

First Solar (USA)

14,8 GW

9.

Canadian Solar (Kanada)

6,8 GW

10.

5B Australia (Ausztrália)

14,0 GW

Forrás: GlobalData - Energy Monitor

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.