Hirdetés
. Hirdetés

Június második felétől már elérhető az elektronikus gazdálkodási napló a Nébihnél

|

Bevezetése uniós előírás alapján történik, célja a Közös Agrárpolitika, a kapcsolódó hazai és EU-s szakpolitikák, programok céljainak értékelése, valamint új támogatási irányok alátámasztása.

Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén június második felétől lesz elérhető az az elektronikus gazdálkodási napló (eGN), amelyet az új támogatási rendszerben résztvevő mezőgazdasági gazdálkodóknak kötelező vezetnie.

Várszegi Gábor, a Nébih mezőgazdasági genetikai erőforrások igazgatóságának igazgatója az új rendszert bemutató online konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy az egységes kérelmek beadási határideje 2023. június 9. Mint mondta az elektronikus gazdálkodási napló bevezetése uniós előírás alapján történik, célja a Közös Agrárpolitika, a kapcsolódó hazai és EU-s szakpolitikák, programok céljainak értékelése, valamint új támogatási irányok alátámasztása.

Hirdetés

Az agroinform.hu rendezvényén Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke kiemelte: "A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a megfelelő alkalmazkodásnak mind a változó környezethez, mind az uniós követelményekhez. Ebben a folyamatban kiemelt értéke van az adatnak, amely önmagában is érték, de igazi értékké csak rendszerezve és hasznosítva válik."
Várszegi Gábor hozzátette, hogy az így kapott adatok növelhetik a hatósági beavatkozások hatékonyságát, a gazdálkodók számára pedig lehetőséget biztosítanak az általuk végzett növénytermesztési események és állattenyésztési tevékenységek nyomon követésére.

A 2023-as év további gazdálkodási adatainak betáplálására a teljes eGN június második felében várható élesedését követően 2024. január 31-ig van lehetősége a gazdálkodóknak. Várszegi Gábor felhívta a figyelmet a folyamatos rögzítés fontosságára, egyrészt az adatok pontossága érdekében, másrészt az adminisztrációban résztvevő szereplők januári túlterhelésének megelőzése érdekében.

Az eGN digitális formában történő vezetését biztosító ingyenes felület a Nébih oldalán keresztül érhető majd el június második felétől, ügyfélkapus bejelentkezéssel - írják a közleményben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.