Hirdetés
. Hirdetés

Kezdődik a NATO Innovációs hét

|

A csúcstechnológia már nem kizárólag a nagyvállalatok és a haderő laboratóriumaiban készül.

Hirdetés

Az Észak-Atlanti Szövetség innovációs ökoszisztémájának csúcsszervei Budapesten üléseznek szeptember 18-22. között a NATO Innovációs hét keretében - jelentette be a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Mint ismeretes, alapító tagjai vagyunk mind a NATO Innovációs Alapnak (NIF), mind a NATO Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmusnak (DIANA). Többek között ennek is köszönhető, hogy mindkét szervezet Budapestet választotta soron következő ülésének helyszínéül 2023. szeptember 18-22. között. A HM a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-vel (VIKI) közösen, az "ülések margóján" szervezi meg az Innovációs hetet, melynek fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Porkoláb Imre dandártábornok, a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos, aki egyben a NATO DIANA elnökhelyettese a védelmi szektor kihívásai közé sorolta, hogy "a csúcstechnológia már nem kizárólag a nagyvállalatok és a haderő laboratóriumaiban készül, hanem a civil szektorban, a vállalati és akadémiai keretek között zajló fejlesztések eredményeként jön létre".

Hirdetés

Hazánkban a VIKI feladata a kettős hasznosítású technológiák feltérképezése, a hazai innovációs ökoszisztéma rendszer (vállalatok, kutatóintézetek) és a Honvédelmi Minisztérium összekapcsolása.

"Ezért kell csatlakoznunk olyan kezdeményezésekhez, mint a NATO NIF, ami egy egymilliárd eurós kockázati tőkebefektetéseket kezelő alap, valamint a NATO DIANA, ami egy közel száz nemzeti innovációs tesztközpontot tömörítő hálózat" - magyarázta a miniszteri biztos, aki szerint a két szervezet közös célja a kis- és közepes vállalkozások felkarolása, a civil szektorban fejlesztett csúcstechnológiák minél gyorsabb adaptálása, ezáltal a védelmi innováció felgyorsítása. Mindez hozzájárul az állampolgárok biztonságának garantálásához és egy erős haderő felépítéséhez.

A minisztérium kitért arra is, hogy az Innovációs hét keretében a hivatalos üléseken túl bemutatják a magyar innovációs ökoszisztémát a NATO-tagállamok számára. Emellett a szervezet felsővezetőivel a szélesebb közönség is találkozhat, ugyanis a Brain Bar jövőfesztiválon "COLLECTIVE (IN)SECURITY - Can NATO survive in a world falling apart?" témában részleteket is megosztanak a DIANA stratégiájáról és az innovációs kihívások eredményeiről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.