Hirdetés
. Hirdetés

Kína mesterséges holdat épített

|

A nemzeti kutatási létesítmény a Holdon uralkodó alacsony gravitációs környezetet szimulálja.

Hirdetés

Kína egy mesterséges Holdat épített a Földön, amely alacsony gravitációs körülményeket szimulál - ez az első ilyen jellegű létesítmény. Ez várhatóan kulcsszerepet játszik majd Kína jövőbeli holdi küldetéseiben.

Li Ruilin, a Kínai Bányászati és Technológiai Egyetem tudósa kedden arról beszélt, hogy a keleti Huzhou városában található mesterséges hold projektet várhatóan a következő hónapokban indítják el hivatalosan.

Hirdetés

Li szerint a program "a maga nemében az első a világon", és teljesen új szintre emeli a holdszimulációt, mivel képes a gravitációt "eltüntetni", ami "addig tarthat, ameddig csak akar".

A létesítmény egy vákuumkamrából áll, amelyben egy 60 cm átmérőjű mini "Hold" található. A holdszerű tájat sziklák és por alkotja, amelyek olyan könnyűek, mint ami a mi égi kísérőnkön találhatóak.

A tájat a Holdhoz hasonlóan mágneses mező tartja - ahol a gravitáció körülbelül egyhatoda a földi gravitációnak. Ez azt jelenti, hogy bizonyos könnyű tárgyak, például egy béka vagy egy gesztenye, képesek lebegni.

Li szerint a projekt valószínűleg fontos szerepet fog játszani a kínai holdi műveletek előkészítésében, lehetővé téve a tudósok számára, hogy teszteljék a berendezéseket, és akár megelőzzék a tévedéseket, amelyek költségesnek bizonyulhatnak a Holdon.

"Egyes kísérletek, mint például az ütközésvizsgálat, csak néhány másodpercet vesz igénybe a szimulátorban" - mondta Li, hozzátéve, hogy "mások viszont, mint például a kúszásvizsgálat, több napig is eltarthatnak".

A tudós megjegyezte, hogy a létesítményt arra is fel lehetne használni, hogy teszteljék, működik-e a 3D nyomtatás a Holdon, vagy hogy a holdi települések képesek lennének-e túlélni.

"A szimulált környezetben végzett egyes kísérletek fontos támpontokat is adhatnak, például azt, hogy hol keressük a felszín alatt rekedt vizet" - mondta.

Li elmondta, hogy a létesítmény létrehozásához számos technikai újításra volt szükség, megjegyezve, hogy a mágneses erők olyan erősek, hogy szétszakíthatják az olyan alkatrészeket, mint a szupravezető vezetékek, és számos fém alkatrészt használhatatlanná tesznek.

Hozzátette, hogy a létesítmény, amelyet Andre Geim kísérletei ihlettek, amikor mágnessel lebegtetett egy békát, nyitott lesz a világ minden tájáról érkező kutatók számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.