Hirdetés
. Hirdetés

Kiterjesztett valósággal hasznosítanak egy felújítás alatt álló közterületet

|

Az Otto Wagner Areal központi részén található egykori klinikai tömbből a tudomány, az oktatás és a kultúra tere lesz.

Hirdetés

Peter Kogler "Mixed Reality" című digitális szoborkiállításával indult a bécsi Otto Wagner Areal területének köztes hasznosítása. Az egykori kórházi pavilonokból tudományos, oktatási és művészeti tér lesz, de addig is kulturális rendezvényeknek ad otthont a terület, amely nyitva áll a nyilvánosság előtt. Lesznek tisztáskoncertek és stációszínház is.

A Bécs 14. kerületében, a Baumgartner Höhe-n található Otto Wagner Arealnak hosszú, változatos története van. A szecessziós épületegyüttest 1907-ben adták át és az idő nagy részében pszichiátria, illetve tüdőkórház működött itt. 1939 és 1945 között több épülete is a nemzetiszocialista halálgépezet színhelyévé vált, így ma fontos emlékhely is. Miután a Penzingi Klinika nagy része kiköltözött innen, az Otto Wagner Areal központi részén található egykori klinikai tömbből a tudomány, az oktatás és a kultúra tere lesz. A műemlékvédelem alatt álló pavilonok felújítása és adaptálása valamint a műszaki infrastruktúra felújítása idejére a terület kulturális rendezvényeknek ad majd otthont.

Hirdetés

Az új funkció nyitánya az elismert osztrák művész, Peter Kogler "Mixed Reality" című ingyenes digitális szoborkiállítása, amely kiterjesztett valóság segítségével jeleníti meg a 3D-s műalkotásokat. Ehhez a látogatóknak csupán az ingyenes WIKAR alkalmazást kell letölteniük, majd beszkennelniük a területen végigfutó "szerpentin" mentén felállított QR-kódokat. Az okostelefon segítségével a parkos területen feltűnő virtuális kiállítási tárgyak a művész játéka érzékeléssel, médiával és térrel valamint materiális és immateriális megjelenési formákkal.

Míg a Mixed Reality című kiállítás egészen október 31-ig látható, augusztusban és szeptemberben tisztáskoncerteknek ad otthont az Otto Wagner Areal. A "Négy utazás a boldogságba" című zenei sorozat - 2023. augusztus 25., 26., szeptember 2. és 17. - a terület bécsi flair-jét mutatja meg. Október 8-án pedig - "Otto Wagners Wandering Wonders" címmel - Philippe Riéra dramaturg bécsi és nemzetközi művészek közreműködésével avatja be a résztvevőket Otto Wagner sokoldalú világába. Az egyes stációkon tánc, performansz, zene, divat és sok más várja majd a nézőket, akik maguk is szerves részeivé válhatnak a területen kibontakozó műalkotásnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.