Hirdetés
. Hirdetés

Magas rangú UNESCO vezető sürgeti a nemek közötti MI-szakadék áthidalását

|

A Deloitte 2021-es tanulmánya szerint a nők az USA-ban a mesterséges intelligenciával foglalkozó munkaerőnek mindössze 26 százalékát teszik ki.

Hirdetés

"A nemek közötti szakadék azzal a kockázattal jár a mesterséges intelligencia iparban, hogy egy olyan gazdasági és technológiai rendszer kialakulását segíti elő, amelyben a nők tömegesen alulreprezentáltak. A nemek közötti szakadék a mesterséges intelligenciában önfenntartó" - véli Gabriela I. Ramos Patiño, az UNESCO társadalom- és humán tudományokért felelős főigazgató-helyettese.

Figyelmeztetett, hogy az ipar 4.0-ban a nők és a férfiak számában mutatkozó egyenlőtlenség súlyosbítja a nők számára a technológiai pályára való belépési lehetőségek hiányát. "Ez a hatalmas egyenlőtlenség olyan probléma, amelyben az elmúlt évtizedben nem látszott javulás, a női mesterséges intelligencia- és informatikai doktoranduszok aránya 20 százalékon ragadt" - mondta Patiño.

Hirdetés

A Deloitte 2021-es tanulmánya szerint a nők az USA-ban a mesterséges intelligenciával foglalkozó munkaerőnek mindössze 26 százalékát teszik ki. Patiño szerint az egyenlőtlenség a világjárvány miatt tovább nőtt. Hivatkozott a TrustRadius jelentésére, amely szerint a nők kétszer nagyobb valószínűséggel veszítették el állásukat, mint a férfiak, és a technológiai területen dolgozó nők 42 százaléka állítja, hogy a világjárvány idején ők vállalták a háztartási munka nagy részét. "A nők munkahelyi egyenlőtlenségét súlyosbítja az az egyenlőtlenség, amellyel otthon szembesülnek" - írta.

Patiño idézte a Világgazdasági Fórum közelmúltban végzett kutatását is, amely szerint a férfi diplomások aránya az IT-szakmában közel ötször magasabb, mint a női diplomásoké (8,2 százalék, szemben az 1,7 százalékkal). "Ezek a számok sértik a sokszínűség és befogadás legfontosabb alapelveit. De a nők hiányos részvétele ebben az ágazatban az iparág egészére nézve is hátrányos, amely annál hatékonyabb lesz, minél sokszínűbb a nemek aránya" - tette hozzá.

Patiño szerint az oktatási és foglalkoztatási rendszerek állandósítják a problémát. "A nemek közötti sokszínűség hiánya a munkaerőben, a nemek közötti egyenlőtlenségek a STEM-oktatásban, valamint a hatalom és a vezetés egyenlőtlen eloszlásának elmulasztása a mesterséges intelligencia ágazatában nagyon aggasztó, ahogyan az adathalmazokban és a mesterséges intelligencia algoritmusokban kódolt termékekben megjelenő nemi előítéletek is" - jelentette ki az UNESCO főigazgató-helyettese.

A vállalatok, köztük a Microsoft, terveket tettek közzé arra vonatkozóan, hogy megpróbálják etikusabban használni az MI-t olyan lépésekkel, mint a fokozott emberi felügyelet. Egy nemrégiben készült Appen-jelentés azonban megállapította, hogy a vállalatok 97 százaléka, ahol fontosnak tartják az emberi felügyeletet az MI értékelésében, 40 százalék elismerte, hogy az AI-modell életciklusának végső szakaszában ez a legkevésbé támogatott.

Patiño csapata az UNESCO-nál két eszköz - egy készenléti értékelési módszertan és egy etikai hatásvizsgálat - kifejlesztésén dolgozik, amelyek célja annak biztosítása, hogy a mesterséges intelligenciát az összes egyén, köztük a nők és lányok jogainak előmozdítására használják.

"Bár a digitális technológia egyre szélesebb körben lesz elérhető a piacon, a nemek közötti digitális szakadék mindig is létezett, és továbbra is fenn fog állni, hacsak nem változtatunk a nemek szerinti társadalmi normákon" - állapította meg Patiño.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.