Hirdetés
. Hirdetés

Másodpercek alatt nagyfelbontású képeket készített San Franciscóról egy kínai műhold - videó

|

Az űrszonda példátlan stabilizációs képességgel büszkélkedhet, így hatalmas területeket tud egyetlen menetben lefényképezni.

Hirdetés

Egy kínai műhold mindössze 42 másodperc alatt készített nagyfelbontású képeket az amerikai San Francisco városáról. Az űreszköz állítólag nagy sebességgel pörögve is nagyon stabil tudott maradni, így a kép tiszta maradt.

A szóban forgó műholdat, egy kisméretű, egytonnás Peking-3 űrszondát még júniusban indították az űrbe. A műhold képes nagy felbontású, 50 centiméter per pixel felbontású képeket készíteni az 500 kilométeres magasságból, ahol parkol.

Hirdetés

"Kína viszonylag későn kezdte el a moduláris felépítésű műholdas technológiát, de rövid idő alatt számos áttörést ért el" - mondta Yang Fang, a DFH Satellite Company vezető kutatója.

A tesztek során az űreszköz a San Francisco-i öböl körüli hatalmas területet vizsgált meg mélyrehatóan, mintegy 3800 négyzetkilométert fedve le mindössze 42 másodperc alatt - jelentette a kínai média a projekt mögött álló kutatókra hivatkozva.

Technológiánk színvonala elérte a világ élvonalát.

A műhold mögött álló kutatócsoport azt állítja, hogy az űreszköz a valaha épített legfürgébb megoldás. Az, hogy a műhold rekordidő alatt képes ilyen hatalmas területeket lefedni, a fedélzeti mesterséges intelligencia segítségével érhető el, amely segít a stabilizálásban. A Peking-3 állítólag képes önállóan megtervezni repülési útvonalát, és akár 500 területet is megfigyelhet, miközben egyetlen nap alatt közel 100-szor kerüli meg a Földet.

A tesztek során a műhold állítólag másodpercenként akár 10 fokos sebességgel is pörgött. A régebbi műholdaknál az ilyen sebesség elkerülhetetlenül rezgéseket okoz, ami befolyásolja a képminőséget.

A legtöbb létező műholdnak a bolygó felszínéről készült felvételek készítése közben egy helyben kell maradnia, valamint többször is át kell haladnia egy terület felett, mivel csak egy szűk szeletet tud lefényképezni a közvetlenül alatta lévő földterületről. A Peking-3 amellett, hogy Amerika nyugati partvidékét is "rápillantott", a kutatócsoport szerint a kínai Jangce folyó mentén is képes volt pásztázni, egyetlen áthaladással megörökítve a kanyargós, 6300 kilométer hosszú vízi út területét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.