Hirdetés
. Hirdetés

Medencehorgászat - messzire látó adóhivatali szemek

|

Az adóhatóságok elől nem lehet elfutni, különösen, ha mesterséges intelligenciával felszerelkezve kutat a törvénykerülők után.

Hirdetés

A francia adóhatóság (amelyet gyakran csak "Le Fisc" néven emlegetnek) a Capgemini informatikai vállalat helyi szakemberei által kifejlesztett technológia segítségével 20 356 olyan magánbirtokon lévő úszómedencét fedezett fel, amelyeket korábban nem jelentettek be - derül ki a The Guardian beszámolójából. A be nem jelentett medencék tulajdonosai összesen mintegy 10 millió euró értékben kaptak felszólítást.

A Capgemini szoftvere - amely a Google felhőin alapul - automatikusan felismeri a medencéket a légi felvételeken (például a kék téglalapok beolvasásával). Az eredményeket összehasonlítja az ingatlan- és adóadatbázisok adataival, és végül a mesterséges intelligencia és a gépi látás összekapcsolása lehetővé teszi a be nem jelentett medencék azonosítását.

A kezdeményezés tavaly októberi indulásakor a 96 párizsi kerületből még csak kilencre terjedt ki. A Le Fisc beszámolója szerint a rendszer kezdetben 30 százalékos hibaarányt mutatott, és összetévesztette a napelemeket az úszómedencékkel, de állításuk szerint azóta javult a pontosság.

Hirdetés

Az ingatlanok francia adóztatása az ingatlanok bérleti értékétől függ, amely a tulajdonosok által épített bővítések vagy fejlesztések, például úszómedencék következtében emelkedik. Egy 30 négyzetméteres úszómedence például évente 200 euró többletadóval jár.

A közelmúltban lezajlott hőhullám miatt a magánmedencék az utóbbi időben egyre népszerűbbek Franciaországban, de a vízhasználatuk miatt megosztóak is, mivel történelmi szárazsággal küzd az ország - jegyezte meg az Ars Technica.

"Különösen a házbővítéseket, például a verandákat vesszük célba, de biztosnak kell lennünk abban, hogy a szoftver megtalálja a nagy alapterületű épületeket, és nem a kutyakennelt vagy a gyerekek játszóházát" - mondta Antoine Magnant, államháztartási főigazgató-helyettes a Le Parisien című lapnak.

Az adóhatóság technikai csoportja azonban azt állítja, hogy egyelőre nem tudják megállapítani, hogy egy légifelvételen látható téglalap alakú tárgy egy toldalék, vagy egy sátor, terasz, esetleg a földön elhelyezett ponyva.

Magnant elmondta, hogy a kutatásuk második lépése lehetővé tenné, hogy ellenőrizzék, hogy egy ingatlan lakatlan-e, és kell-e már adót fizetni. A Covid19 2020-as és 2021-es lezárása előtt fellendült a telepítések száma, mivel egyre többen döntöttek úgy, hogy otthonról dolgoznak, és úgy vélik, hogy Franciaországban azóta 3,2 millió magánmedencét regisztráltak.

Az államháztartási hatóság, a DGFiP szerint az MI-programot most országos szinten hajtják végre, ami 2023 végéig további 40 millió eurónyi magánmedencei adót eredményezhet - számolt be a TechTimes.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.