Hirdetés
. Hirdetés

Meghirdették a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát

|

Számít az önálló munka, az írásos anyag, ill. a műszaki alkotás vagy modell színvonala, az eredmények világos értelmezése.

Hirdetés

A Magyar Innovációs Szövetség a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kiemelt támogatásával, valamint a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkárságának szakmai közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, a Nemzeti Innovációs Ügynökséggel közösen meghirdette a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát.

Az értékelés és prezentálás területén az idei verseny folytatja az előző évben sikeresen bevezetett reformokat. A kiírás szerint a kreatív fiatalok összesen több mint ötmillió forint jutalmat és költségtérítést kaphatnak, valamint a legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén kiemelt támogatásban részesülnek.

A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián 14-19 éves elsősorban kreatív fiatalok indulhatnak önálló projekttel határon innen és túl. 2023. november 27-ig lehet a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi, matematikai, környezetvédelmi ötlet, feladat legfeljebb kétoldalas vázlatával nevezni. Az első fordulóból továbbjutóknak 2024. április 8-ig lesz lehetőségük a projekt részletes kidolgozására. A zsűri értékelésének szempontjai: a téma megközelítésének eredetisége, a kidolgozás alapossága, tudományos értéke; számít az önálló munka, az írásos anyag, ill. a műszaki alkotás vagy modell színvonala, az eredmények világos értelmezése.

Az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny jogutódja, a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia ünnepélyes meghirdetésének résztvevőit dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Szervezőbizottság elnöke köszöntötte. Bejelentette, ill. meghirdette a 2023-24. évi versenyt. Elmondta, többek között, hogy a KIM javaslatára és kiemelt támogatásával, jelentősen továbbfejlesztett versenyre az elmúlt évekhez hasonlítva jóval több pályázót várnak.

Hirdetés

Ezután Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár beszámolt a pályázat jelentőségéről, valamint kitért a minisztérium kiemelt támogatására is. Ezután Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár ismertette a szakiskolák és technikumok részvételének jelentőségét az OTIO-n, majd Dr. Szabados Zsuzsa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese, mint főtámogató köszöntője után kiemelte az NKFIH részvételét az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia szervezésében. Kun Zsuzsanna, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója néhány szóban ismertette a tehetséggondozás fontosságát a NIÜ szemszögéből, és az Ügynökség részvételét, elsősorban a marketing kommunikáció területén.

Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) elnöke megosztotta gondolatait a verseny innovatív, megújult szellemiségéről. Bemutatott négy olyan tehetséges fiatalt, akik korábbi magyar díjazottként, bejutottak és részt vehettek 2023. szept. 12-17. között a fiatal tudósok versenyének európai döntőjén Brüsszelben:

  • A békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanulója, Vida Ákos "Gaming Accessibility" c. munkájával.
  • A tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum frissen végzett diákjai, Óvári Ákos és Szőnyi Balázs "Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer" c. munkájukkal.
  • A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter "Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel" c. pályázatával.

A három izgalmas előadás után Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke záró gondolataiban kifejtette a középiskolai oktatás jelentőségét.

A 2023-24. évre meghirdetett OTIO első 3 helyezett (összesen 10 pályázó) 200.000-500.000 Ft, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100.000 Ft jutalomra lesz jogosult, valamint különdíjat kap majd a legsikeresebb határon túli fiatal is. Az első 3 helyezett a felvételi eljárás során is plusz pontban részesül a legtöbb egyetemen. Az Olimpián legeredményesebben szereplő 8-10 iskola 800.000-1 millió Ft támogatásban, a legeredményesebb tanárok 600-800 ezer Ft egyszeri elismerésben részesülnek.

A három I. helyezett részt vehet a kétfordulós EU Fiatal Tudósok Versenyén, mert a hazai verseny része az európai versenysorozatnak. A legjobbak további rangos nemzetközi versenyekre is eljuthatnak pl. az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (Regeneron ISEF), valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. A verseny részletes felhívása a www.innovacio.hu valamint a www.otio.hu portálon olvasható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.