Hirdetés
. Hirdetés

Megindult a gyártás a Satys PSP Hungary gyárában Gyulán

|

Már elkészült az első olyan helikopter-alkatrész, amelyet már be is építhetnek helikopterbe, és amelyet 100 százalékban Magyarországon, Gyulán gyártottak.

Hirdetés

2023. november 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését.

Az Airbus gyulai gyárában már tízezernél több alkatrészt gyártottak, ám azok felületkezelését, bevonatolását mostanáig a marseilles-i gyárban végezték. Kedden azonban megkapta a szükséges minősítéseket a gyulai üzem is, így szerda délután készült el az első olyan helikopter-alkatrész, amelyet már be is építhetnek helikopterbe, és amelyet 100 százalékban Magyarországon, Gyulán gyártottak.

Mint ismeretes, alkatrészeket lehet gyártani, ám csak azután lehet beépíteni helikopterekbe, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (European Union Aviation Safety Agency) azt jóváhagyja.

A vállalat 2028-ra tervezi az üzem teljes kapacitású felfutását, akkor a jelenlegi 13-ról 50-re növelik a munkavállalóik számát, és addigra az Airbus "a teljes kapacitásuk 40 százalékát fogja adni".

Hirdetés

Jelenleg csaknem ezer féle alkatrész gyártását, felületkezelését végzik - nagyrészt automata gépsorokkal, van, amiből éves szinten csak egyet, és olyan is, amiből több százat vagy ezret kell készíteniük, emiatt a pontos kapacitást nehéz megmondani. A jövő egyik feladata, hogy további megrendelőket találjanak 2028-ig.

Az Airbus gyulai gyárát 2021 júliusában adták át. A 13 ezer négyzetméter alapterületű üzemben az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak acélból és titániumból precíziós alkatrészeket, emellett az ajtópanelek egy részét is itt állítják elő. A gyulai ezen alkatrészek esetén a teljes Airbus-család egyedüli ellátási pontja. Az üzemben jelenleg 150-en dolgoznak.

Az Airbus piacvezető a polgári helikopterek gyártása terén, 2020-ban a piac 48 százaléka volt az övék. Jelenleg világszerte kilenc országban van telephelyük, a kilencedik a magyarországi, Gyulán.

Az alkatrészgyár mellett épült egy 3100 négyzetméteres felületkezelő üzem is. A Satys PSP Hungary Zrt. francia-magyar vegyesvállalat megalakítása 2023 februárjában történt meg. A cég az Airbus Helicopters Hungary felületkezeléssel foglalkozó partnere, a Békés vármegyei városban új gyáregységet is létrehoztak az Airbus-gyár mellett, ahonnan a Rajnától keletre fekvő piacokat kívánják ellátni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.