Hirdetés
. Hirdetés

Militarizált mesterséges intelligencia-hatalmakká alakulnak az olajtermelő arab országok

|

Az olajról az MI-re vált az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia.

Hirdetés

A fosszílis energiahordozók alkonyán a Perzsa-öböl két országa, gazdaságuk fellendítése érdekében az olaj mellett egyre inkább a mesterséges intelligencia fejlesztésére összpontosítanak. Szakértőik előrejelzései szerint ugyanis a katonai mesterséges intelligencia-technológia gyorsan fejlődik és jelentősen kiterjeszti a nemzetek fegyveres erőinek hatókörét.

A szaudi Data & AI Authority már tavaly októberben globális AI 2020 csúcstalálkozót szervezett, amelyen a közszféra, az egyetemek és a magánszektor érdekeltjei, köztük technológiai vállalatok, befektetők és startupok, részvételével dolgoztak a mesterséges intelligencia jövőjének alakításában. Itt be is izzította az ország nemzeti adat- és mesterséges intelligencia-stratégiáját, hogy 2030-ra globális MI-vezetővé váljon. Az egyik projekt a COVID-19 fertőzések adatainak nyomon követése volt, hogy ezzel is segítsék az ország reagálását és intézkedéseit a járvánnyal kapcsolatban.

Hirdetés

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is jelentős piaci rést lát a védelmi exportpiacon, így igyekeznek kihasználni a mesterséges intelligenciában és az ehhez kapcsolódó újonnan megjelenő technológiákban rejlő potenciált.

Mindkét hatalom elfogadta a Vision 2030 fejlesztési stratégiát, amelyek középpontjában az adatok és az MI állnak, ezzel segítik az olajalapú gazdaságok átállását, emellett hadseregeik maximálisan kihasználják a mesterséges intelligencia kiterjesztésének előnyeit.

"A hadászatban a technológia egyre inkább képes arra, hogy a hadviselés helyettesévé váljon. Lehetővé teszi a kisebb hatalmak és a nem állami szereplők számára is, hogy a technológiát "erőszorzóként" használják a harctér minden dimenziójában és azon túl is" - mondta Jean-Marc Rickli, a Genfi Biztonságpolitikai Központ (GCSP) kutatója.

Például az Egyesült Arab Emírségek fegyveres erőinek korlátos létszáma ellenére "az MI fokozott integrációja a haderőben, így a fegyverekben vagy a C4ISR-képességekben (kommunikáció, kontroll, számítástechnika és automatizált vezetési rendszer) lehetővé teszi a védelmi feladatok egyre önállóbb ellátását és ezáltal az anyagi és emberi ráfordítások csökkentését" - tette hozzá a szakértő.

"Az Egyesült Arab Emírségek vezető szerepet tölt be az öböl országaiban az MI fejlesztésében" - jegyezte meg Rickli. Ez volt az első ország, amely mesterséges intelligencia minisztert nevezett ki, és megalapította a Mohamed bin Zayed Mesterséges Intelligencia Egyetemet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.