Hirdetés
. Hirdetés

Minden fogorvos szuvasodáskereső szuperdoktorrá válhat az AI segítségével

|

A fogorvosok az esetek 40 százalékában tévesen diagnosztizálják a szuvasodást.

Hirdetés

Az egészségügy más területeihez hasonlóan a fogászati ágazat is folyamatosan alkalmazza az új technológiákat. Ezek nagy része a fogszabályozás területén jelenik meg. Más startupok azonban, mint például az Adra, mesterséges intelligenciát visznek be a fogorvosok mindennapi munkafolyamataiba, különösen a szuvas fogak megtalálásába és kezelésébe. Idén a globális fogászati szolgáltatási piac mérete meghaladja a 435 milliárd dollárt.

A szingapúri székhelyű Adrát az idén alapították, de az ötlet már tavaly nyilvánosságra került. Hamed Fesharaki társalapító több mint egy évtizede fogorvos, aki két klinikát is működtet Szingapúrban. Elmondta, hogy a fogorvosok az iskolában megtanulják a röntgenfelvételek olvasását, de néhány évbe is beletelhet, mire jól elsajátítják. A szakembereknek gyakran csak percek állnak rendelkezésükre, hogy tanulmányozzák és értelmezzék a röntgenképeket, mivel a betegek között "ugrálnak".

Hirdetés

Ennek eredményeként a fogorvosok az esetek 40 százalékában tévesen diagnosztizálják a szuvasodást - mondta Yasaman Nemat társalapító, aki a képalkotás területéről érkezett, kifejlesztett egy mesterséges intelligenciával működő gépet, amely a nehezen látható rákos megbetegedéseket azonosítja. Fesharaki úgy gondolta, hogy ezt a fogorvosi gyakorlatban is alkalmazni lehetne. Az Adra egy tapasztaltabb fogorvos perspektíváját nyújtja, és az a célja, hogy minden fogorvos "szuperdoktorrá" tegyen - mondta a szakember a TechCrunchnak. Szoftvere gyorsabban és az eddigi gyakorlatnál 25 százalékkal pontosabban észleli a fogászati röntgenfelvételeken a szuvasodást és más fogászati problémákat, így a klinikák ezt az időt a betegek jobb kiszolgálására és a bevételek növelésére fordíthatják.

"Egy tapasztalt fogorvos szemét kínáljuk azzal, hogy a röntgenfelvételeket átalakítjuk a problémák könnyebb megtalálása érdekében. Segítjük annak jobb megértését, hogy mit kell keresni. A fogorvosé a végső szó, de mi hozzuk a tapasztalati elemet, hogy segítsünk az összehasonlításban és javaslatokat adjunk nekik" - tette hozzá Fesharaki. A probléma és mértéke gyors felmérésével a fogorvosok eldönthetik, hogy milyen módon kívánják kezelni a pácienst, például tömést alkalmaznak, fluoridos kezelést vagy várakozást javasolnak.

A harmadik társalapító Shifeng Chen részvételével a vállalat eddig 250 ezer dollárt gyűjtött össze. Fesharaki további magvető tőkebevonást tervez, és több mérnököt szeretne felvenni, hogy a felhasználói élményt javítsa és további funkciókat adjon hozzá. A vállalatnak van néhány klinikája, amelyek kísérleti projekteket végeznek, és többeket szeretne megnyerni, ahogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyét megszerezhesse. Fesharaki arra számít, hogy ez hat-kilenc hónapot vesz igénybe, és az Adra 2022 végén vagy 2023 elején kerülhet piacra az USA-ban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.