Hirdetés
. Hirdetés

Hálózatos hatások

|

Idén az első negyedévben 70 millióval nőtt az 5G-s eszközökhöz köthető mobil-előfizetések száma.

Hirdetés

Naponta egymillióval nő az 5G-s előfizetések száma, így az ötödik lehet a világon leggyorsabban elterjedő mobilhálózati generáció az Ericsson friss iparági jelentése szerint. De míg Kína és Észak-Amerika, valamint az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai élen járnak az új előfizetők hozzáadásában, addig Európa elég lassan lendül bele ebbe a versenybe.

Két éve, amikor a mobilgazdaság szereplői utoljára találkoztak Barcelonában, mindössze három darab 5G hálózat működött Dél-Koreában, de számuk azóta 165-re ugrott, így ma már hatvanöt országban, a világ minden régiójában elérhető kereskedelmi szolgáltatásokat adó 5G hálózat - mondta Mats Granryd, a GSMA főigazgatója az egyesület által szervezett MWC Barcelona 2021 nyitóelőadásában.

A tavalyi évet kihagyó MWC Barcelona idén júniusban hibrid konferenciaként, fizikai és virtuális esemény kombinációjaként tért vissza, és a COVID-19 óta a nagy technológiai szakmai rendezvények közül elsőként 35 ezer látogatót fogadott személyesen a katalán fővárosban, miközben az online közvetített szakmai előadásokat és panelbeszélgetéseket is ezrek kísérték világszerte. A konferencia új formátumával is hangsúlyozta, hogy a hálózati technológiákkal és társadalmi-gazdasági hatásukkal egyaránt foglalkozik, így az idei szakmai programot az 5G térhódítása és a 6G előkészítése, az Open RAN architektúra, a távközlési felhő és az elmaradhatatlan mobil szórakoztatóipar mellett a dolgok internete, a mesterséges intelligencia és a peremhálózat, valamint a startup innováció, a munkavégzés jövője, a járvány utáni kilábalás és a technológia kapcsolata is színesítette.

Mats Granryd a GSMA friss jelentéséből (Global Mobile Economy Report) idézett, amely szerint 2025 végére a mobil kapcsolatok kicsivel több mint ötöde már 5G-s lesz világszinten, és öt ember közül több mint kettő ötödik generációs hálózattal lefedett területen fog élni. Bár a negyedik generációs technológiában is bőven van még potenciál, a GSMA szerint további térhódítása 2023-ig tarthat, amikor a mobilkapcsolatok valamivel kevesebb mint 60 százaléka 4G-s lesz. Az 5G olyan vezető piacain, mint Kína, Dél-Korea és az Egyesült Államok, a negyedik generációs technológia máris tetőzött, és egyes területeken kezd visszaszorulni. A piaci adatok és előrejelzések mellett a GSMA jelentése ajánlásokat is ad a kormányzatok számára a digitális gazdaság járvány utáni élénkítéséhez, a közvetlen ösztönző alapok létrehozásától kezdve a személyes adatokat érintő szabályozások kiegyensúlyozásán át a hálózatfejlesztést hátráltató tényezők felszámolásáig.

Az egyesület bejelentette továbbá, hogy kereskedelmi szolgáltatásra kész a GSMA eBusiness Network, amely a nyílt forráskódú blokklánc-technológia alapjain fogja automatizálni a nagykereskedelmi roaming díjak elszámolását a szolgáltatók között. Az új, magánengedélyes iparági blokklánchálózat a GSMA és hat szolgáltató - Deutsche Telekom, CK Hutchison, Orange, Telefónica, Verizon és Vodafone - együttműködésének eredménye, amelyek alapító tagként csatlakoztak az egyesület Blockchain for Wholesale Roaming (BWR) kezdeményezéséhez.

5G-s középmezőny

Idén az első negyedévben 70 millióval nőtt az 5G-s eszközökhöz köthető mobil-előfizetések száma, amelyekből 2021 végére több mint 580 millió lesz világszinten - prognosztizálja az Ericsson. A hálózati technológiák és hozzájuk fűződő digitális szolgáltatások szállítója iparági jelentésének (Ericsson Mobility Report) legfrissebb, huszadik kiadását az MWC Barcelona előtti napokban adta közre.

Előrejelzése szerint az 5G előfizetések száma 2026-ra eléri a 3,5 milliárdot, így a lakosság körében az ötödik generációs hálózati lefedettség akkorra 60 százalékos lesz. Világszinten legalábbis, mert az 5G térhódítása régiónként egészen más üteműnek ígérkezik. A jó hír, hogy az ötödik generációs mobiltechnológia két évvel rövidebb idő alatt fogja elérni az egymilliárd előfizetőt, mint amennyire a 4G LTE-nek szüksége volt ugyanehhez. Nagy szerepet játszik ebben, hogy Kína korábban elkötelezte magát az 5G mellett, így hamarabb indulhattak a kereskedelmi szolgáltatások, jelentek meg a megfizethető 5G-s eszközök - ilyen okostelefonokból egyébként már több mint háromszáz modell kapható.

Az ötödik generációs technológia térhódítása várhatóan a következő években is tartja majd a tempót, mivel a nagy sebességű és megbízható mobilhálózati hozzáférésnek kulcsszerepe lesz a járvány nyomán kialakuló új normalitásban, mutat rá a jelentés. Kevésbé örömteli, hogy az Ericsson előrejelzése szerint Európa startja elég lassú lesz ebben a futamban, Kína, az Egyesült Államok, Dél-Korea, Japán és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) országai is elhúznak előtte az 5G bevezetésében.

Északkelet-Ázsia jegyzi majd a legtöbb, mintegy 1,4 milliárd 5G-s előfizetést 2026-ban, míg az ilyen előfizetések piaci penetrációja Észak-Amerikában és a GCC országokban lesz a legerősebb (84, illetve 73 százalék) abban az évben. Összehasonlításképp 2026-ra az 5G-s előfizetések részaránya a nyugat-európai mobilpiacon 69 százalékot, Közép-Kelet-Európában pedig mindössze 33 százalékot fog elérni. Szűkebb térségünk ezzel a teljesítménnyel Délkelet-Ázsiával és Óceániával, valamint Latin-Amerikával (33 és 34 százalék) a leszakadó középmezőnybe kerül, az előrejelzés időtávján belül csupán Indiát (26 százalék), a Közel-Keletet és Észak-Afrikát (18 százalék), valamint a Szubszaharai Afrikát (7 százalék) fogjuk előzni.

Hirdetés

IoT-shirt, a szenzorokkal átszőtt adatpóló

Rohamtempóban növekszik eközben a mobil adatforgalom, amely az Ericsson jelentése szerint 2020-ban meghaladta a havi 49 exabájtot - a rögzített vezeték nélküli hozzáférésű (FWA) kapcsolatok forgalma nélkül -, 2026-ra pedig eléri a havi 237 exabájtot, azaz közel ötszörösére duzzad. Egy exabájt egymilliárd gigabájtot jelöl. A mobil adatforgalom zömét, 95 százalékát okostelefonok generálják. A havi átlagos adatforgalom telefononként már meghaladja a 10 gigabájtot, 2026 végére pedig a havi 35 gigabájtot is elérheti.

A járványhelyzetben felgyorsult digitalizáció hatására a nagy sebességű és megbízható mobilinternet-elérés minden eddiginél fontosabbá és keresettebbé vált. Aligha meglepő, hogy az 5G szolgáltatást indító távközlési cégek körében tíz piaci szereplő közül kilenc FWA (fixed wireless access) szolgáltatást is kínál, negyedik vagy ötödik generációs, illetve mindkét technológiával, még ott is, ahol egyébként nagy az üvegszálas hálózatok lefedése. Az FWA kapcsolatok - amelyek a vezetékes széles sávú internetelérés gyorsan telepíthető, olcsó alternatíváját kínálják - szintén mind nagyobb adatforgalmat generálnak, amely 2026-ra hétszeres növekedéssel elérheti a 64 exabájtot.

Partneri együttműködéseket is bejelentett az Ericsson az MWC konferencián. A Google Clouddal például az 5G-s peremhálózati környezetek és szolgáltatások kialakításában és működtetésében segíti a vállalatokat és a távközlési cégeket, a Deutsche Telekommal és a Samsunggal pedig az 5G hálózatok szeletelésére végez próbaprojekteket - ez a technológia többek között a virtuális valóságra épülő, felhőalapú játékok streamelésében és az ügyfélre szabott szolgáltatásbiztosításban jut szerephez.

Iparági trendek, technológiák és együttműködések mellett termékek sora is bemutatkozott a konferencián, amelyek az 5G-t a végfelhasználók kezébe adják. A járványhullámok közötti életérzést és az ötödik generációs mobiltechnológiára támaszkodó IoT távlatait eredeti módon ötvözi a Barcelonában debütáló YouCare. A mosható polimer szenzorokkal átszőtt okospóló olasz innováció, a Let's Web-earable Solutions start-up cég, a gyártó Proger Group, valamint a Vöröskereszt és a ZTE olaszországi szervezetének közös projektje.

A YouCare a viselhető technológiát a telemedicina egészségmonitorozó szolgáltatásaival kapcsolja össze 5G hálózaton. Érzékelőivel többek között a pólót viselő személy szívműködéséről, lélegzéséről, izzadságának összetételéről, izommunkájáról és - a textilalapú érzékelők körében egyedülálló módon - testhőmérsékletéről is mérési adatokat továbbít elemzésre. Képességeivel a gyógyászati eszköznek minősülő okospóló a betegellátáson túl várhatóan a munka, a sport és a rekreáció területén is hasznos alkalmazásra talál. A ZTE olasz leányvállalata mindenesetre jövő ősztől indítja a YouCare 5G-s tesztelését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.