Hirdetés
. Hirdetés

Országimázs a metaverzumban

|

A technológiai startupok és óriásvállalatok mellett az állami szervek is felfigyeltek a metaverzumban rejlő potenciálra. Egyre több országban aknáznák ki a kiterjesztett és virtuális valóság biztosította lehetőségeket.

Hirdetés

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hiteles vállalásokról, vagy csak hírverésről van szó. A kettő között azonban nem feltétlenül kell választani. Számos ország pozicionálja magát technológiai vezérként, miközben valódi támogatás nyújt gazdaságának és társadalmának.

A dubaji metaverzum stratégia

Dubaj egy átfogó metaverzum stratégiával igyekszik tovább erősíteni megítélését, mint a világ egyik legmodernebb és legvonzóbb térsége. A stratégia keretein belül egy kijelölt munkacsoport a technológiai és digitális gazdasági lehetőségeket fogja feltérképezni. A cél: 4 milliárd dolláros hozzájárulás a metaverzumtól a dubaji GDP-hez, mindössze nyolc éven belül.

A gazdasági hozzájárulást több alappillér támogatja. 2030-ra az emirátus 42 ezer új munkahelyet vár a virtuális tértől, amelynek segítségével 230 százalékkal javítaná a helyi sebészek teljesítményét, valamint 30 százalékkal növelné a mérnökök produktivitását. A célok nem légből kapottak. Az emberi test és a gyártósorok virtuális valóságban elhelyezett másolatai jelentősen megkönnyítik a műtéti és mérnöki tervezést.

Hirdetés

Dél-Korea hű magához

A technológiailag fejlett államokról sok embernek jut eszébe Dél-Korea, nem is ok nélkül. Az ázsiai ország hosszú évtizedek óta nagy figyelmet szentel a feltörekvő technológiák felkarolásának és a kutatás-fejlesztésnek. Legutóbb a blockchain területén volt ez érzékelhető, újonnan pedig a metaverzum kezdeményezések is erőteljes támogatásban részesülnek.

Az ország közel 200 millió dollárnyi koreai wont fektet metaverzum projektekbe egy gazdaságélénkítő program keretein belül. Mindemellett Szöul egy virtuális másolatot készít városáról, amelyben a helyi adminisztráció, a városi tervezés és a virtuális turizmus fejlesztése is komoly szerepet kap.

Oktatásügy Törökországban

Törökország nem elsősorban metaverzum húzásaival szokott a hírekbe kerülni, pedig az ország vezetése pozitívan áll a területhez. Az oktatásügyi miniszter például igazán nyitott az új megoldások felé, főleg a szakképzések során. Számos területen hordoz magában biztonsági és egészségügyi veszélyeket a fizikai jelenlét. A virtuális térben ezek a veszélyek kiküszöbölhetők, a bányászat és a hegesztés oktatása során ezt már gyakorlatban is felismerték.

A katalán kultúra fenntartása

Spanyolországban a katalán kultúra és nyelv fenntartása érdekében indult el egy metaverzum kezdeményezés. A virtuális világban egyértelmű az angol nyelv dominanciája, és több országban érzik úgy, hogy ez a helyi értékeket szorítja háttérbe. A katalánok viszont megtalálták a módját annak, hogy a virtuális térben is helyet adjanak kultúrájuknak.

Mit tegyen Magyarország?

Magyarországon jelenleg még nincsenek átfogó metaverzum kezdeményezések, de ezen még nem késő változtatni. A Magyar Nemzeti Bank a világ első központi bankjaként bocsátott ki saját NFT-kollekciót. A precedens tehát adott - a hazai állami szervek mernek utat törni a nemzetközi színtéren.

A metaverzum fejlesztésekkel Magyarország könnyen a technológiai vezérszereplők közé léphet, a fejlesztésekből pedig a hazai gazdaság és társadalom is profitálhat. Legyen szó az ipari szakképzési és tervezési folyamatok támogatásáról, városfejlesztési szimulációkról és új közösségi terekről, vagy a magyar nyelv és kultúra ápolásáról - a lehetőségek szinte végtelenek.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkozunk a nemzetközi metaverzum fejleményekkel is, amelyeket a lehetőségek és a fenyegetések szempontjából is elemzünk. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a science@peakfs.io email címre várjuk.

A metaverzumok új virtuális világokat jelölnek, amelyekben a közösségi interakciók során jelen van a virtuális valóság, a kiterjesztett valóság, valamint a digitális gazdaság is. Az első metaverzum kezdeményezések a videójátékokhoz köthetők, mára azonban jelentősen kibővült felhasználhatóságuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.