Hirdetés
. Hirdetés

Sikeres a robotsebészeti program

|

A Pécsi Tudományegyetem lévő daVinci eszközzel pedig már több mint ezer robotasszisztált műtétet végeztek.

Hirdetés

Sikeresnek minősítette a robotsebészeti programot az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója a projekt zárórendezvényén. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, a magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos forrása tette lehetővé, konzorciumban a két magyar intézménynek, egy-egy daVinci X robottal.

Mint ismeretes, az első robotasszisztált műtétet 2021. január végén végezték el az onkológiai intézetben, a program célja 200-200 beavatkozás elvégzése volt 2023 közepéig. Ezt a műtéti számot felülmúlták, hiszen 778 beavatkozást végeztek a két intézményben a program ideje alatt. Megjegyezte: az országban e két robottal és a Semmelweis Egyetemen, valamint a Pécsi Tudományegyetem lévő daVinci eszközzel pedig már több mint ezer robotasszisztált műtétet végeztek.

Polgár Csaba úgy fogalmazott, hogy a daganatsebészetben a jövő egyik útja a robotsebészet. A betegek érdeklődése nagy, ezt a technológiát ugyanakkor azoknál elváltozásoknál érdemes alkalmazni, ahol valóban költséghatékony, és javítja a gyógyulási eredményeket. Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója beszámolt arról, hogy a kórházban 374 urológiai és 11 nőgyógyászati műtétet végeztek a robottal, mindegyik beavatkozás komplikációmentes volt.

Hirdetés

Küzdelmes, izgalmas és tapasztalatokkal, felelősséggel teli két és fél van a hátuk mögött, a program eredményes megvalósítása siker az egészségügynek, az intézményeknek és minden közreműködőnek - hangoztatta, hozzátéve: a program során jelentős magyar és nemzetközi együttműködés formálódott, munkacsoportok alakultak.

A főigazgató elmondta azt is, hogy Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának osztályvezető főorvosa Magyarországon elsőként szerzett konzolsebészeti proktori (oktatói) képesítést.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató arról beszélt, hogy az egészségügy, az egészségipar hihetetlen fordulatokat vesz, és nagy az igény a fejlődésre.
"A verseny óriási, és nem engedhetjük meg, hogy ebből kimaradjunk", így minden olyan eredmény és pályázat, amellyel nemzetközi tapasztalatokat hozhatnak a szakemberek Magyarországra, nagy érték - hangoztatta. Az új megoldások befogadása nemcsak a betegellátásban, hanem az orvosok itthon tartásában is nagy jelentőségű.

Mint mondta, azon dolgoznak, hogy az újabb és újabb technológiákat itthon is bevezessék. Egyúttal a betegségek megelőzésére, a szűrőprogramokon való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.