Hirdetés
. Hirdetés

Szakértők szerint ez a három irányzat fog uralkodni a szoftverfejlesztésben

|

A trendek jönnek-mennek, de az AIOps és MLOps, a térbeli számítástechnika, valamint a low-code és high-code eszköztár a szoftverfejlesztés jövőjét jelenti - vélik a TechTarget által megkérdezett iparági szakértők.

Hirdetés

Évekkel ezelőtt a szoftverfejlesztők egyetlen nyelvre, például a React.js-re építhették karrierjüket, de ez már nem így van - mondta Christy Schumann, a Toptal technológiai tehetségkutató ügynökség tehetséggondozásért felelős vezető alelnöke. "Manapság már annyi keveredés van a weboldalak, az e-kereskedelmi platformok, a mobilalkalmazások, a felhő és a kettő közötti összes darab között, hogy egy fejlesztőnek több nyelvet és keretrendszert kell megtanulnia" - tette hozzá.

De míg a szoftverfejlesztés olyan fő trendjei, mint a felhőalapú számítástechnika és a mobilalkalmazások kitartottak, addig több száz másik idővel elhalványult. Ez kihívássá teheti a fejlesztők számára, hogy eldöntsék, melyik szekérre ugorjanak fel. Az iparági szakértők szerint azonban három jelenlegi trend marad meg a pályán: a mesterséges intelligencia az IT-üzemeltetésben (AIOps) és a gépi tanulásos üzemeltetésben (MLOps), a térbeli számítástechnika, valamint a low-code és a high-code készségek - írja a TechTarget.

Hirdetés

AIOps és MLOps

Az AIOps és az MLOps, vagyis a mestreséges intelligencia és a gépi tanulás alkalmazása a DevOps munkafolyamatok automatizálására és racionalizálására, várhatóan be fog indulni, és kulcsszerepet játszik a vállalati DevOps-kezdeményezésekben. Az olyan eszközök, mint a 2020-ban bevezetett DevOps for IBM Cloud Paks, szélesebb közönség számára adnak hozzáférést a fejlett analitikához, amely korábban az adattudományok területére tartozott - mondta Charlotte Dunlap, a GlobalData elemzőcég kutatási igazgatója.

Az MLOps is több betekintést engedhet az adatokba. "Az MLOps-ot arra használják, hogy megoldják az úgynevezett sötét adatok szélesebb körű problémáját, azaz képesek legyenek hozzáférni, összegyűjteni és rendszerezni azokat az ügyféladatokat, amelyeket a szervezetek összegyűjtöttek, de eddig nem tudtak a körükben értelmes betekintést kialakítani" - mondta Dunlap.

Az AIOps idő- és erőforrás-megtakarítást jelent a szoftverfejlesztők számára, mondta Srini Kadiyala, az OvalEdge adatkezelési tanácsadó cég technológiai igazgatója. Szerinte a mesterséges intelligenciával támogatott kódolási alkalmazások teljes automatizációt építenek a szoftverfejlesztési láncba, növelve a sebességet és a pontosságot a kódolási folyamat során.

"Az AIOps azért előnyös, mert a manuális IT-műveleti eszközöket egy automatizált IT-műveleti platformmal helyettesíti, amely összegyűjti az IT-adatokat, azonosítja az eseményeket és a mintákat, valamint jelentéseket készít vagy orvosolja a problémákat, és mindezt emberi beavatkozás nélkül teszi" - foglalta össze a funkciókat Kadiyala.

Térbeli számítástechnika

"Míg az MI mostanában sokakat foglalkoztat, a másik említésre méltó trend a térbeli számítástechnika" - mondta Nils Pihl, az Auki Labs kiterjesztett valóság technológiával foglalkozó vállalat vezérigazgatója. A térbeli számítástechnika magában foglalja az alkalmazások térbeli tudatosságának növelését, például a kiterjesztett valósággal és a tárgyak internetével való integrációt.

John Marcus, a GlobalData elemzője rámutatott, hogy a térbeli számítástechnikának ipari alkalmazásai is vannak, beleértve a gyártósori minőségellenőrzést és a jobb eszközkövetést. A COVID-19 járvány és az éghajlatváltozás a térbeli számítástechnika trendjének motorjává vált.

"A világjárvány és a társadalmi távolságtartás/kontaktkeresés miatt 2020-21-ben nagymértékben megugrott a kereslet az MI és IoT-alapú megoldások iránt, amelyek a térgazdálkodást, az emberek nyomon követését stb. segítik. A környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati bevallás is új keresletet teremtett a beltéri tereket energiahatékonyság szempontjából monitorozó megoldások iránt 2021 óta, és ez az európai, de máshol tapasztalható energiaválság nyomán fokozott jelentőséget kapott" - jegyzete meg Marcus.

"Ez az igény azt jelenti, hogy a mérnököknek meg kell ismerkedniük a térinformatika lehetőségeivel és korlátaival" - tette hozzá Pihl. Szerinte a térre reagáló és térben megjelenítő alkalmazások készítése új készségeket, gondolkodásmódot és eszközöket igényel. "Több tízmilliárd dollárt fordítanak arra az olyan cégek, mint az AWS, a Google és az Apple, hogy megragadják ezt az új keresletet és az AR, VR vagy MR (kiterjesztett valóság, virtuális valóság vagy kevert valóság) szakemberek növekvő ökoszisztémáját" - fejette ki.

Low-code és high-code készségek

"Mindig nagy inga leng a low-code és a high-code között. A 'Hé, ezt meg lehet csinálni drag-and-droppal' és a 'Ezt csak a hardcore szoftvermérnökök tudják megcsinálni' között. Aztán az inga visszalendül, és azt mondja: 'Nem mindent lehet ezzel csinálni'. Az egyensúly valahol középen van" - mondta Shiva Nathan, az Onymos, egy feature-as-a-service szolgáltató alapítója és vezérigazgatója.

A Forrester Research elemzője, John Bratincevic szerint a low-code jelenleg robbanásszerű népszerűségnek örvend. Ez azonban nem jelenti a high-code hanyatlását, mert mind a low-code-ra, mind a high-code-ra szükség van. "Az elkövetkező években rengeteg kódot fognak írni, és sok low-code fejlesztés is lesz. Például sok kódot komponensek formájában írnak majd, amelyeket egy low-code platformon komponálnak és állítanak össze megoldásokká. Mindkettőre szükség van" - mondta.

Christopher Condo, a Forrester elemzője kifejtette, hogy szerinte idővel a low-code, no-code és high-code együtt fog létezni a mérnöki csapatokban. "Nagyon sok olyan mérnök van, aki nem a csillogó végfelhasználói e-kereskedelmi oldalakon dolgozik. Sokan a belső IT-nek dolgoznak, akik új üzleteket lehetővé tevő képességeket hoznak létre ezeken a platformokon, és ezek a mérnökök sokkal gyorsabban haladhatnak a low-code-dal" - állapította meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.